'Ürkün' Filmi Türk Seyirciyle Buluştu

Kırgız yönetmen Medin Uçkeyev’in 'zorlu büyük kaçış' anlamına gelen 'Ürkün' adlı filmi, Kırgızların 1916'da Rus Çarlığı'na karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Kırgızların 1916'da Rus Çarlığı'na karşı mücadelesini anlatan 'Ürkün' adlı filmin Türkiye'deki ilk gösterimi gerçekleştirildi.

Filmin, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ev sahipliğinde Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'ndeki ilk gösterimine aralarında İstanbul'da yaşayan Kırgızların da bulunduğu çok sayıda sinemasever yoğun ilgi gösterdi. Gösterim öncesinde film ile ilgili hazırlanan fotoğraf sergisi de sanatseverlerle buluştu.

Kırgız yönetmen Medin Uçkeyev'in 'zorlu büyük kaçış' anlamına gelen 'Ürkün' adlı filmi, Sayakbay Manasçı Fonu ve Kutkeldi Film Şirketi tarafından ortaklaşa yapıldı.

Filmde, Kırgızların geçen asrın başında Rus Çarlığı'na karşı başlattığı ayaklanma sırasında akrabalarından kopan ve Çin'e kaçan bir ailenin yaşadığı acılar ve zorluklar anlatılıyor.

Kırgızların, Çarlık Rusyası'na karşı isyanı ve Tanrı Dağları üzerinden Çin'e kaçışını konu alan filmin senaryosu, 100 yıl önceki trajik olayı yaşayanların torunlarının anlattıklarına dayanarak yazıldı.

Yaklaşık 8 ayda çekilen filmde, ülke çapında tanınmış tecrübeli tiyatro ve sinema oyuncuları rol aldı. Filmin çekimleri Kırgızistan'ın kuzey ve güney bölgeleri ile Çin'de gerçekleştirildi.
Kaynak: AA