Türkü Hazinesine Kazdağlarının Eteklerinden Yeni Derlemeler

Kazdağlarının eteklerindeki zeytin, tarih ve turizm kenti Edremit'te unutulmaya yüz tutmuş sözlü ve sözsüz halk ezgileri derleniyor Eski TRT İzmir Radyosu Türk halk müziği sanatçısı Zeki Çiçek tarafından belediyenin desteğiyle yaklaşık bir yıldır yürütülen çalışma ile şimdiye dek 37 eser derlendi Sanatçı Çiçek: '100'e yakın eserin derlenip, toparlanıp kitap haline getirileceğini tahmin ediyorum. Proje kapsamında 37 eser derledim. Bunun yaklaşık 20 tanesinin notaları yazılı hale geldi'

HAKAN FİRİK - Tarihi antik çağlara kadar uzanan, Kazdağlarının eteklerindeki zeytin, tarih ve turizm kenti Edremit'te, unutulmaya yüz tutmuş halk ezgileri derleniyor.

Edremit Belediyesinin desteğiyle eski TRT İzmir Radyosu Türk halk müziği sanatçısı Zeki Çiçek tarafından yaklaşık bir yıldır yürütülen çalışma çerçevesinde, bugüne kadar 30'a yakın kırsal mahallede belirlenen kaynak kişilerden 37 eser derlendi. Bu eserlerden 20'ye yakını notalara döküldü.

Öyküleri ile derlenen, bir kısmının CD'ye okunması ve kitap haline getirilmesi planlanan ancak henüz yarısı tamamlanan proje çerçevesinde, 100'e yakın eserin türkü hazinesine kazandırılması hedefleniyor.

Edremit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında, Türk halk müziği sanatçısı Zeki Çiçek ve belediye başkan yardımcısı İlhan Yazar, ilçeye bağlı kırsal mahallelerde, kaynak kişilerden unutulmaya yüz tutmuş sözlü ve sözsüz halk ezgilerini dinleyerek, kayıt altına alıyor.

- 'Projeyi yarıladık'

Emekli olduktan sonra Edremit'e yerleşen eski TRT İzmir Türk halk müziği sanatçısı Zeki Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edremit Belediyesi ile geçen yıl kültürel çalışmalar mahiyetinde bir proje başlattıklarını belirtti.

Çiçek, ilçe merkezinde de çalışma yapacaklarını ancak önce kırsal mahalleleri dolaştıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

'Bölgede kaybolmaya yüz tutmuş sözlü ve sözsüz ezgilerin derlenip toparlanıp kayıt altına alınması, kitap haline getirilmesi, bazı türkülerin CD'ye okunmasını ve bir kitabın hazırlanmasını planlıyoruz. Derlediğimiz türkülerin çoğu hikayeleri, öyküleriyle derleniyor. Onun için güzel şeylerin olacağından eminim. Projeyi yarıladık diye düşünüyorum. Bu proje kapsamında yaklaşık 25-30 kırsal mahalleyi gezdik.'

- 20 eserin notaları yazıldı

Belirledikleri kaynak kişileri ziyaret ettiklerini anlatan Çiçek, şöyle devam etti:

'100'e yakın eserin derlenip, toparlanıp kitap haline getirileceğini tahmin ediyorum. Şu ana kadar bu proje kapsamında 37 eser derledim. Bunun yaklaşık 20 tanesinin notaları yazılı hale geldi. Bunlardan iki tanesini başkanın huzurunda çalıp söyledik hikayeleriyle birlikte aktardık kendisine. Daha notaya alınacak epey eserimiz var. Tabii kitabın yazımı, ayrıca kültürel yapıları mahallelerin geçmişi, kuruluşu, değerleri, ozanları, şairleri, bunlar da ayrıca derleniyor. Çok güzel bir çalışma bu proje. Zamanı geldiğinde halkımızın takdirine sunulduğu zaman daha güzel olacak. Amacımız bu eserleri ülkemize kazandırmak.'

Eserlerin aynı zamanda TRT'ye kazandırılmasını amaçladığını vurgulayan Çiçek, 'Benim gurur duyduğum, büyük okul dediğim, hepimizin yetiştiği TRT'mize kazandırmak istediğimiz çok eser olacak. En azından türkülerimiz geleceğe bu şekilde taşınmış olur.' ifadelerini kullandı.

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka da zengin bir tarihi ve kültürel geçmişe sahip ilçenin bundan böyle türküleriyle de anılacağını söyledi.

Türküleri derleme çalışmalarının sonunda ortaya çıkarılan eserlerin bir kitapta toplanacağını, belki film olacağını ve mutlaka değişik yerlerde kullanacağını dile getiren Saka, Edremitlilere ait eserleri herkesle dostça, kardeşçe paylaşmak istediklerini bildirdi.

Kaynak: AA