Türkiye'de 400 Bin Alzheimer Hastası Var

Balıkesir Alzheimer Yardımlaşma Derneği’nin Karesi AVM’de gerçekleştirilen 1. Olağan Genel Kurulu sonrasında Sevil Beke başkanlığa seçildi. Başkan Beke, Türkiye’de 400 bin civarında alzheimer hastası olduğunu söylerken, alzheimer hastalığının sadece hastayı değil yakınlarını da etkilediğini açıkladı.

Türkiye'de 400 Bin Alzheimer Hastası Var
Karesi AVM’de Balıkesir Alzheimer Yardımlaşma Derneği tarafından gerçekleştirilen 1. Olağan Genel Kurulu Divan seçimi ile başladı.

Divan Kurulu Başkanlığına Ali Atalay, Divan Kurulu katipliklerine de Müge Polat ve Sibel Erden seçildi. Ardından yapılan oylamalar sonucunda Balıkesir Alzheimer Yardımlaşma Derneği Yönetim Kuruluna Sevil Beke, Emine Ekinci, Ali Atalay, Ümmü Serpil Sarı, Volkan Deniz seçilirken Denetim Kurulu ise Müge Polat Erol Taşan ve Kadriye Gider’den oluştu. Balıkesir Alzheimer Yardımlaşma Derneği Başkanı Sevil Büke yaptığı konuşmada Türkiye’de yaşanan terör olaylarına değinerek "Amacımız hasta yakınlarına psikolojik ve bedensel destek vererek daha iyi yaşam koşulları oluşturulmasını sağlamak ve bu amaçla hastalığa ilişkin demansiyel sendromları hakkında belirli aralıklarla eğitim ve seminerler düzenleyerek bu konuda çalışma yapan kişi ve kuruluşları desteklemektir. Bunların hepsini sizlerin desteği ile kademe kademe gerçekleştirirken, en büyük idealimiz, yaşam evlerini oluşturmaktır" dedi.



Türkiye’de 400 bin alzheimer hastası var

Genel kuruldan sonraki ilk hedeflerini açıklayan Başkan Beke, "Geniş kapsamlı bir eğitim düzenleyerek açılışımızı ilan etmemiz olacaktır. Bunun öncesinde yönetim kurulu olarak, bu eğitime hem davet hem de kendimizi tanıtma amaçlı, valilik, ilçe kaymakamlıkları, belediye başkanlıkları ve ilimizin ileri gelenleriyle görüşmeler yapılacaktır. Sonraki hedeflerimiz arasında, seminerler düzenlemek çeşitli etkinlikler, yemekler ve kermesler düzenleyerek alzheimer hasta yakınlarının ürettikleri malzemelerin satışını yaparak gelir kaynağı oluşturmaktır. Tabii ki bunları gerçekleştirmek için bir de yerimizin olması gerekmektedir. Alzheimer hastalarının dünyadaki sayısı 35 milyon iken ülkemizdeki tahmini hasta sayısı 400 bin civarındadır ve bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. Balıkesir ili için demansiyel sendromlar dahil olmak üzere bu sayı 10 bin civarındadır. Bu rakama sahip olan ilimizde Alzheimer hasta ve yakınlarına dair çalışmalarımızı hızlı bir şekilde gerçekleştirmemiz gerektiği konusunda sanırım sizlerde bizimle aynı fikirdesinizdir. Alzheimer hastalığı, öncelikle hafıza olmak üzere kişilerin tüm bilişsel yeteneklerinde ilerleyici yıkıma neden olan beyinde Anormal protein depolanması ile karakterize bir beyin hastalığıdır. Alzheimer hastalığının kesin nedeni henüz tespit edilememiştir. Bu hastalık yalnız hastayı değil aynı zamanda hastanın yakın çevresini de etkilemektedir" dedi.

Kaynak: İHA