Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Diniz Açıklaması

'Her sektörün ihtiyacı olan suyun planlı, adil ve sürdürülebilir bir şekilde karşılanması için havza bazında su tahsisinin mevcut üretim mekanizmalarını ve mevzuatını dikkate alarak yapılması gerekmektedir'.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Rıza Diniz, suyun sektörel tahsisinin öneminin gün geçtikçe arttığına dikkati çekerek, 'Her sektörün ihtiyacı olan suyun planlı, adil ve sürdürülebilir bir şekilde karşılanması için havza bazında su tahsisinin mevcut üretim mekanizmalarını ve mevzuatını dikkate alarak yapılması gerekmektedir.' dedi.

Diniz, 'Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planının Hazırlanması Projesi'nin kapanışı, 'Konya ve Akarçay Havzalarının Sektörel Su Tahsis Planlarının Hazırlanması Projeleri'nin de tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıya katıldı.

Su kaynaklarına ihtiyaç ve talebin giderek artması sonucu, mevcut su kaynaklarının havza bazında hem kalitesinin hem miktarının korunmasının önem kazandığını dile getiren Diniz, su kaynaklarının sektörel su tahsis çalışmalarını, belirlenen özellikler doğrultusunda sürdürdüklerini ifade etti.

Su yönetiminde miktarların korunmasındaki en önemli unsurlardan birinin suyun sektörel tahsisi olduğunu vurgulayan Diniz, şöyle konuştu:

'Suyun sektörel tahsisinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. İçme ve kullanma suyu ihtiyacının giderek artması sonucu olarak tarım sektöründeki büyüme ve sulama ihtiyacı da artmaktadır. Büyüyen ekonomimiz ve sanayimize paralel olarak enerji ihtiyacı su kaynaklarımızı azami ölçüde kullanmamızı zorunlu kılmaktadır. Sektörel su tahsisindeki temel hedefimiz, suyu kullanan sektörler arasında havza ölçeğinde su paylaşımının geleceğe yönelik planlanmasıdır. Her sektörün ihtiyacı olan suyun planlı, adil ve sürdürülebilir bir şekilde karşılanması için havza bazında su tahsisinin, mevcut üretim mekanizmalarını ve mevzuatını dikkate alarak yapılması gerekmektedir.'

- 'Suyu daha verimli şekilde kullanmamız gerekiyor'

Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı ise temel hedeflerinin, Türkiye'de şimdiye kadar yapılmamış su ile ilgili konulardaki boşlukları doldurmak olduğunu söyledi.

Türkiye'de ilk defa sektörel tahsis çalışmasının havza ölçeğinde tamamlanmasının, çalışmalarından biri olduğunu aktaran Kınacı, 'Havza ölçeğinde sektörlere suyun paylaşılması sağlandıktan sonra, diğer kullanıcılara yapılacak tahsisleri daha gerçekçi ve verimli bir şekilde yapmak mümkün olacaktır.' diye konuştu.

Kınacı, şunları kaydetti:

'Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda genelde suyun sınırsız olduğu kabul edildi ve her sektör kendi ihtiyacını en kısa ve hızlı bir şekilde sağlamaya çalıştı. Bunun verimli olmadığını her geçen gün daha net bir şekilde görüyoruz. Yeryüzündeki su miktarı sabit ancak suya olan talep her geçen gün artıyor. Buna karşılık kirlenmenin etkisiyle ve iklim değişikliğinin katkısıyla kullanılabilir su miktarı her geçen gün azalıyor. Suya olan talep artarken, kullanılabilir su miktarı azalıyor. Bu da suyu daha verimli şekilde kullanmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bundan dolayı bizim bu tip çalışmalara önem vermemiz, suyu verimli ve maksimum fayda sağlayacak şekilde paylaşımını sağlamamız gerekiyor.'
Kaynak: AA