Kaz Tiridine Yoğun Talep

Samsun'un Havza ilçesinde yapılan kaz tiridini yemek isteyenlerin 10 gün önce randevu alması gerekiyor.

Samsun'un Havza ilçesinde yapılan kaz tiridi, yoğun talep görüyor.

Kaz etinden yapılan ve türkülerde adı geçen tirit, Havza, Kavak ve Ladik ilçelerinde hemşehri derneklerinin düzenlendiği 'tirit gecelerinde' vatandaşları bir araya getiriyor.

Havza'da da kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan kaz tiridi, havaların soğuması ile daha çok ilgi görmeye başladı. Yıllardır geleneksel olarak kış aylarında köy evlerinde bacaya asılarak yapılan kaz tiridi, işletmelerde meraklarına sunuluyor.

Kaz tiridi yapan işletmenin sahibi Abdullah Gürkanlı, AA muhabirine, kaz tiridine talebin her sene arttığını belirtti.

İl genelinin yanı sıra çevre illerden çok sayıda meraklısının tirit yemeye geldiğini dile getiren Gürkanlı, özellikle aralık, ocak ve şubat aylarında talep yoğunluğu yaşandığını söyledi.

Yılda bin 500 civarında kaz pişirdiklerini bildiren Gürkanlı, 'Tesisimizde hem lokanta kısmında ve özel odalarda kaz tiridi servisi yapıyoruz. Özel odalar için 10 gün sonrasına randevu veriyoruz. Kazlarımızı köylerden aldığımız için lezzetli oluyor. Pişen kazları bulgur pilavı üzerinde yağlı yufkanın yanı sıra isteğe göre ayran, çay ve bölgemize özel kuşburnu ezmesinden sulandırılarak yapılan çalkama ile servis ediyoruz.' dedi.

Gürkanlı, bugüne kadar kazı odun ateşinde pişirdiklerini ve sürekli başında beklediklerini anlatarak, 'Bir tesiste makine yardımıyla kuzu çevirme yapıldığını görünce bu sistemi tiride uyguladım. Şimdi saatlerce başında durmadan aynı anda 7-8 kazı pişirebiliyoruz.' diye konuştu.

Samsun'dan tirit yemek için Havza'ya giden Sadi Şener tiridin methini duyunca geldiklerini dile getirerek, buna da değdiğini kaydetti.
Kaynak: AA