Kars'ta Balık Havuzları Buz Tuttu

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan soğuk hava nedeniyle Sarıkamış içesindeki balık havuzları dondu Balık üreticisi Erol:'Aşırı don nedeniyle buz tutan havuzların altında balıklar oksijensiz kaldığı için ölüyor. İlk olarak 150'ye yakın balığın öldüğünü tespit ettik'

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan soğuk hava, balık üreticilerini de olumsuz etkiledi.

Sarıkamış ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alan Keklik Deresi mevkisindeki kültür alabalığı üretim tesislerinde, olumsuz hava şartları balık ölümlerine neden oldu.

İlçenin tek balık üreticisi olan Medeni Erol, özellikle kış aylarında balık üretmenin çok zor olduğunu belirterek, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

Son bir hafta içinde sıcaklığın sıfırın altında 30-35 dereceye kadar düştüğüne dikkati çeken Erol, 'Şu anda fazla dondan dolayı balıklarda zayiat oldu, çünkü havuzların üzeri buzla kaplandığı için balıklar da donmuş.' dedi.

Medeni Erol, havuzların dere içerisinde olması nedeniyle sıcaklığın da değişkenlik gösterdiğini belirterek, 'Havuzlar dere içinde olduğu için hava sıcaklığı eksi 35 derecelere kadar düşüyor. Aşırı don nedeniyle buz tutan havuzların altında balıklar oksijensiz kaldığı için ölüyorlar. İlk olarak 150'ye yakın balığın öldüğünü tespit ettik, havuzların buzlarını baltalarla kırıp temizliyoruz. Buz tabakasının altında kalan balıklar oksijen alsın diye. İnşallah bu soğuklar daha fazla zarar vermez.' diye konuştu.

Tesislerdeki 7 havuzda yılda ortalama 25 ton balık üretildiğini aktaran Erol, boyları 25-30 santimetreyi bulan kültür alabalığının tanesinin 3,5 liradan satışa sunulduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA