Hamile Fizyoterapistin Ölümüne İlişkin Dava 'Ortada' Kaldı

İstanbul’da, bulunduğu araca beton parçası isabet etmesi nedeniyle hamile fizyoterapist Hülya Gençer’in ölümüne ilişkin Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın görevsizlikle gönderildiği Ağır Ceza Mahkemesi de görevsizlik kararı verdi. Davaya hangi mahkemenin bakacağına İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi karar verecek.

İstanbul’da, bulunduğu araca beton parçası isabet etmesi nedeniyle hamile fizyoterapist Hülya Gençer’in ölümüne ilişkin davanın, Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği görevsizlik kararının ardından Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine başlandı.

İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Cahit Arda Arsal (26), Hülya Gencer’in eşi Ümit Gençer ve ailesi ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme başkanı Cumhuriyet Savcısına, Asliye Ceza Mahkemesi’nden gelen görevsizlik kararına ilişkin görüşünü sordu.

Öte yandan, hamile fizyoterapistin bulunduğu araçta olan ancak kaza sonrası şikayetçi olmayan Yiğit Şahinbeyoğlu, bir önceki duruşmada şikayetçi olacağını açıklamıştı. Mahkeme Yiğin Şahinbeyoğlu’nun şikayetini de değerlendirildi. Savcı Yüksel Günarslan davaya konu iddianamede Yiğit Şahinbeyoğlu’nun yaralandığına dair bir anlatıma yer verilmediğini, bu nedenle Yiğit Şahinbeyoğlu’nun yaralandığı iddiası ile ilgili olarak bir kamu davasının mevcut olmadığını belirtti.

Savcı Günarslan, mahkemenin kabul edilen iddianamede açıklanan fiil ile sınırlı bir yargılama yetkisine sahip olduğunu ve Yiğit Şahinbeyoğlu’ nun yaralandığı iddiasıyla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihbarda bulunulduktan sonra soruşturmanın neticesine göre görevsizlik kararı verilmesi gerektiğine değindi. Buna rağmen doğrudan görevsizlik kararı verildiğini kaydeden savcı mütalaasında, “Mevcut delil durumu ve iddianameye konu fiil itibariyle sanığın üzerine atılı eylemin “taksirle öldürmek” suçu oluşturduğu anlaşılmakla dosyanın yetkili ve görevli Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmek üzere görevsizlik kararı verilmesi talep olunur” denildi.

“Sanık fiilini olası kastla işlemiştir”

Hülya Gençer’in ailesinin avukatı Merve Uçanok, savcının görüşüne katılmadıklarını belirterek, “Sanık olay sırasında aracını hız sınırını aşacak şekilde kullanmıştır. Makas atma şeklinde aracını sürmüştür. Emniyet şeridini ihlal etmiştir” dedi.

Ailenin bir diğeri avukatı Seyit Kaplan da mütalaaya katılmadıklarını söyleyerek, “Yiğit Şahinbeyoğlu beyanında olay sırasında dizlerine cam kırıklarının gelmesi nedeniyle yaralandığını beyan etmiştir. Sanık fiili olası kast altında işlemiştir. Bu nedenle mahkemenizin görevli olduğu yönünde karar verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. Sanık Arsal’ın avukatları ise dava dosyasının Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti.

Davaya kimin bakacağına İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi karar verecek

Kararını açıklayan mahkeme, sanık Arsal’ın suçunun “taksirle bir kişinin ölümüne neden olmak” kapsamında kaldığını belirterek, mahkemenin bu nedenle görevsizliğine ve delilleri takdir etmek üzere dosyanın İstanbul 53’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ne geri gönderilmesine hükmetti. Mahkeme, İstanbul 53’üncü Asliye Ceza Mahkemesi ile aralarındaki olumsuz görev uyuşmazlığı hatırlatarak, davanın görüleceği mahkemeyi belirlemek üzere dosyanın İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

Asliye Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı vermişti

Yargılamayı yapan İstanbul 53’üncü Asliye Ceza Mahkemesi dosya kapsamına göre sanık Arsal’ın eyleminin “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ya da yaralanmasına neden olmak” suçu oluşturabileceği gerekçesiyle dosyanın İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vermişti. Kazada Yiğit Şahinbeyoğlu adlı şahsın da yaralandığı iddia edilmişti.

İddianameden

İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü çıkışında 10 Ocak 2016 tarihinde Cahit Arda Arsal, emniyet şeridinde seyrederken kontrolsüzce sola yönelip şerit değiştirmiş, önce bir kamyonetin önüne devamında da soldaki bariyerlere çarpmıştı. Çarpmanın etkisiyle Arsal’ın otomobili havalanıp ters dönmüştü. Arsal’ın bir başka araçla daha çarpışmasıyla yoldan kopan beton parçası, fırlayıp karşı yönde Mehmet Ümit Gencer yönetimindeki aracın ön camından girmişti. Beton parçası, ön koltukta bulunan sürücünün 7 aylık hamile eşi Hülya Gencer’in başına çarparak ölümüne neden olmuştu. Savcılık, “bilinçli taksir”le Gencer’in ölümüne neden olan Arsal için 3 yıldan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.
Kaynak: İHA