Göksu Deltası'ndaki Yangın

Silifke Kaymakamı Cinbir: 'Çıkan yangında 170200 dönüm arasında sazlık alan yandı. Ancak herhangi bir kuş türü zarar görmedi'

İçel'in Silifke ilçesinde bulunan ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Göksu Deltası'nda dün akşam çıkan yangın söndü.

Türkiye'deki 450 kuş türünden 328'nin görülebildiği, florasında 441 bitki türü barındıran deltadaki dün akşam saatlerinde başlayan yangına, arazinin bataklık olmasından dolayı itfaiye ekipleri müdahale edemedi.

Dün akşamdan beri devam eden yangın, bugün öğle saatlerinde herhangi bir müdahalede bulunulmadan kendiliğinden söndü.

- '170-200 dönüm arasında sazlık alan yandı'

Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, yaptığı açıklamada, yangının söndüğünü belirterek, 'Çıkan yangında 170-200 dönüm arasında sazlık alan yandı. Ancak herhangi bir kuş türü zarar görmedi.' dedi.

Yangının çıkış nedeninin araştırıldığını belirten Cinbir, şöyle konuştu:

'Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Göksu Deltası barındırdığı kuş ve bitki türleriyle çok önemli. Bu alanın daha etkin korunabilmesi, yangınların önlenmesi, meydana gelen yangınlara daha hızlı, daha etkin müdahale edilebilmesi için yapılması gereken yangın yolları projelendirildi. Bununla birlikte özellikle bu alanda sık sık karşılaştığımız kaçak avlanmanın da önlenebilmesi, alanın daha etkin korunabilmesi için gerekli olduğunu düşündüğümüz MOBESE kamera sistemi projesi de hazırlandı. 2 proje de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne sunuldu. 2017 yılında bu çalışmalarımız kapsamında yangın müdahale yollarının yapımı ve MOBESE kamera sisteminin kurulması gerçekleştirildiğinde söz konusu alan yangınlara karşı korunmuş, meydana gelen yangınlara müdahale hızlandırılmış, bununla birlikte de kaçak avlanmayı önlemeye yönelik kontrol sistemi geliştirilmiş olacak.'

Cinbir, bu alanın yönetiminden sorumlu ve yetkili olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı il müdürlüğü bünyesinde bir şube müdürlüğünün oluşturulduğunu ve yakında çalışmalara başlayacağını bildirdi.
Kaynak: AA