Geleceğin Baston Ustaları Yetişiyor

Bitlis'in Ahlat ilçesinde, 'Geçmişe Can Geleceğe Yön' projesi kapsamında yeni baston ustaları yetişiyor.

Bastonculuk mesleğini yaşatmak için Ahlat Folklor Turizm ve Eğitim Derneği tarafından hazırlanan ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının desteklediği (DAKA) proje kapsamında, aralarında kızların da yer aldığı 20 öğrenci baston yapmayı öğreniyor.

Öğrencilere baston yapmayı öğreten baston ustası Refa Gökbulak, el sanatlarının devamı açısından bu tür projelerin büyük önem taşıdığını söyledi.

Kursun ilk haftasında ağaçların, araç ve gereçlerin tanıtılması konusunda öğrencilere bilgi verdiğini anlatan Gökbulak, 'Daha sonra ağaçların biçilmesi, gövdenin ve kafanın hazırlanmasıyla kursumuz devam etti. Şu anda da gövde motifleriyle ilgili çeşitli figürler yapmaya çalışıyoruz. Önümüzde ki hafta içerisinde de bastonlarımızın kafa ve gövde motiflerinin tamamının yapılması aşamasına geçilecek. Daha sonra vernik ve zımpara aşamaları ile devam edilecek. Bu kursu sanatımız adına çok önemsiyorum. El sanatlarımızın devamı için bu tür kursların çok büyük önemi var. Bundan dolayı DAKA'ya ve özellikle de Ahlat Folklor ve Turizm Derneğine teşekkür ediyorum.' diye konuştu.

Ahlat Folklor Turizm ve Eğitim Derneği Başkanı Ömer Timuçin de gençlerin kursa büyük bir heyecanla geldiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

'Öncelikle bu projenin hazırlanmasında emeği olan tüm arkadaşlarıma ve DAKA'ya teşekkür ediyorum. Bu projenin Ahlat'a büyük bir ihtiyaç olduğunu düşündük. Gençlerin usta-çırak ilişkisine istinaden bir çalışmanın olmasını istedik. Baston ustamız Refa Gökbulak'a da emeklerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.'

Kaynak: AA