Bitlis'te Tarihi Han İlgi Görüyor

Bitlis'te İpekyolu güzergahında 16. yüzyılda Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından yaptırılan ve tarihi dokusuyla yoğun ilgi gören Papşen Hanı, kente gelenlere otantik ve tarihi bir mekanda yemek yeme fırsatı sunuyor

Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından 16. yüzyılda yaptırılan ve otantik dokusuyla ilgi çeken Papşen Hanı, Bitlis ve çevre illerden gelen vatandaşların ilgisini çekiyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğünün kültürel miras envanterinde yer alan han, vatandaşlara otantik ve tarihi bir mekanda yemek yeme fırsatı sunuyor.

İpekyolu üzerinde Osmanlı mimarisiyle inşa edilen ve günümüze kadar ihtişamını koruyan tarihi tek katlı han, restorana dönüştürülmesiyle vatandaşların ilgi odağı oldu.

Restoranın işletmecisi Güven Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından yaptırılan hanın, İpekyolu güzergahında yer aldığını söyledi.

19. yüzyıldan sonra kaderine terk edilen hanın 1986 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edildiğini anımsatan Solmaz, şöyle konuştu:

'Bu yıl hanı kiralayarak Bitlis ve bölge halkının hizmetine sunduk. Sadece Bitlis halkı değil, tüm bölge halkı buraya ilgi gösteriyor. Bunun için de vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Sorunsuz hizmet vermenin peşindeyiz. Biz insanlardan, insanlar da bizden memnun. Burası tarihi ve otantik bir yer. Özellikle şehir dışından gelenler buraya farklı bir ilgi gösteriyor. Bu da biz çok memnun ediyor.'

- 'Otantik havası insanların ilgisini çekiyor'

Bitlis ve bölge halkının mekana yoğun ilgi göstermesinin en büyük nedeninin hanın otantik havasından kaynaklandığını dile getiren Solmaz, 'Otantik havası insanların ilgisini çekiyor. Burası sadece Bitlis'e değil, Türkiye'ye ait bir yer. Allah nasip ederse bütün Türkiye'ye tanıtacağız. Mekanımız Bitlis'in parlayan yıldızı olacak. İnsanlar bu tarihi mekanda kahvaltı ve yemeklerini yiyor, kahvelerini içiyor. ' diye konuştu.

- 'Mekanın iç ambiyansı bizi çok etkiledi'

Bitlis Devlet Hastanesinde görevli Dr. Ersin Uçan da restoranın oldukça ilgi çekici olduğunu ifade etti.

Arkadaşlarıyla sohbet etmek için tarihi hana geldiklerini belirten Uçan, 'Burası tarihi dokusuyla uyumlu gördüğümüz ilk mekan diyebiliriz. Buraya geldiğimizde mekan hakkında bilgi edindik. Mekanın iç ambiyansı bizi çok etkiledi. Bitlis'te bu tarz alanların daha da artmasını talep ediyoruz. Bölgede bu tarz hanlar çok fazla. Sadece restoran değil, başka şekilde değerlendirilebilecek birçok tarihi yapı var.' dedi.

Müşterilerden Hakan Hayrullah Tapınç ise tarihi bir mekanda kahvaltı yapmanın farklı bir tadının olduğunu vurgulayarak, 'Bitlis'te bu tür yatırımlar için geç bile kalmış. Böyle bir mekanı Bitlis'e kazandıranlara çok teşekkür ediyorum. Burası diğer tarihi yapıların onarılıp hizmete açılmasına öncü olur.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA