Bayburt Üniversitesi, Aydıntepe Fasulyesini Tanıtacak

Rektör Prof. Dr. Coşkun: 'Yörede lezzeti ile bilinen ancak tanıtım eksikliği nedeniyle Bayburt dışında çok bilinmeyen Aydıntepe fasulyesinin markalaşması için çalışma yürütüyoruz'

Bayburt Üniversitesinin, Aydıntepe fasulyesinin markalaşması için çalışma yürütüldüğü bildirildi.

Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede lezzeti ile bilinen ancak tanıtım eksikliği nedeniyle Bayburt dışında çok bilinmeyen Aydıntepe fasulyesinin markalaşması için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Üniversite bünyesindeki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla Aydıntepe fasulyesini marka haline getirmeyi planladıklarını dile getiren Coşkun, bu kapsamda Aydıntepe Meslek Yüksek Okulu arazisinde belirlenen bir alana bu yıl Aydıntepe fasulyesi ekildiğini ve hasadının yapıldığını anlattı.

Coşkun, söz konusu alana Aydıntepe fasulyesinin yanı sıra yine lezzeti ile bilinen İspir fasulyesi de ekilip hasadının yapıldığını ifade ederek, söz konusu çalışmanın araştırma amaçlı olduğunu kaydetti.

Aydıntepe Meslek Yüksek Okulunca yürütülen araştırma kapsamında hem Bayburt Aydıntepe fasulyesi hem de Erzurum İspir fasulyesinin inceleneceğini belirten Coşkun, 'Şimdi arkadaşlarımız bunların içeriklerini inceleyecek. Tabii gastronomi de önemli. Bu fasulyeler pişirilerek lezzetlerine bakılacak. Çalışmayı yürüten arkadaşlarımızın da düşüncesi Aydıntepe fasulyesinin, İspir fasulyesinden lezzet olarak geri olmadığı ancak bunun sonucu çalışma sonrasında ortaya çıkacak.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA