YÖK Başkan Vekili Mandal, MAKÜ'yü Ziyaret Etti

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ni (MAKÜ) ziyaret ederek, Hayvancılık Sektör Çalıştayı ön hazırlık toplantısına katıldı.

MAKÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, YÖK Başkan Vekili Mandal, çalıştayın ön hazırlık toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de öğrenim gören 7 milyon 300 bin öğrencinin, birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha kalabalık olduğunu kaydetti.

Üniversitelerin araştırma yapması gerektiğini vurgulayan Mandal, 'Bunların da ötesinde topluma bir değer üretmesi lazım. Bu hem yetiştirdiği insan kaynağıyla hem yapmış olduğu araştırmayla üniversitelerimizi misyon farklılığına götürmemiz lazım. Her üniversitemizin aynı misyonda ve aynı ihtisaslaşma da olmaması lazım.' ifadelerini kullandı.

- 'Üniversitelerin kalıcı misyonu olsun'

Mandal, 2006 yılından sonra kurulmuş tüm üniversitelerin şehir ve bölgenin gelişimine odaklı olduğunu, tüm üniversitelerin birbirine benzediğini aktardı.

Mandal, şunları kaydetti:

'Esasında ihtiyaç öncelikle o bölgenin gelişimi. Bu üniversitelerin kurulmasındaki temel mantık da oydu. 41 üniversitemize niyet beyanında bulunduk. Biz, bu üniversiteleri hem yönetim anlayışıyla hem destekleme fonlama mekanizmasıyla hem insan kaynağı anlamında bölgesel kalkınma noktasında hem YÖK odaklı bir destekleme hem de Kalkınma Bakanlığı odaklı bir destekleme. Ama en önemlisi bütün maddi destekler ötesinde ülkemiz gündeminde bu üniversitemiz bu konuda ihtisaslaşma noktasında buna senatoların da karar almasını istedik. Rektörün gelip geçici olarak değil, üniversitenin kalıcı misyonu noktasında olsun diye senatolarımızdan istedik.'

MAKÜ'nün, hayvancılık alanında bölgesel kalkınma odaklı özel teşvikten yararlanacak 5 üniversiteden birisi olarak seçildiğini hatırlatan Mandal, bu tür çalışmalara bakıldığında, dünyada çok fazla örneği olmasına rağmen, Türkiye'de oldukça az olduğunu ifade etti.

Mandal, 'Başarılı olmak zorundayız. Bu başarı, üniversiteniz boyutunda, iliniz boyutunda, yükseköğretim boyutunda, ülkemiz boyutunda. Sizlerin yapacağı çalışma ile hem bölge hem ülke hem de uluslararası anlamda paylaşabileceği bir model çıkarmaya çalışacağız. Hedef, bölgenin kalkınması.' diye konuştu.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ise, Burdur'un sektörel rekabet gücünün artırılması, tarım ve hayvancılıkta farklılaşarak bütünleşip kalkınmasını hedefleyen Hayvancılık Sektör Çalıştayı'nın 23-24 Aralık tarihlerinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Kaynak: AA