'Türkiye Şehitlerini Anıyor' Etkinliği

Genelkurmay Başkanlığı tarafından düzenlenen ’Türkiye Şehitlerini Anıyor’ etkinliğinde, Kore Savaşı şehidi Topçu Üsteğmen Mehmet Şerif Şumnu ve Birinci Dünya Savaşı şehidi Er Ali için düzenlenen törende duygusal anlar yaşandı.

Aziz şehitleri yâd etmek için Genelkurmay Başkanlığı tarafından başlatılan “Türkiye Şehitlerini Anıyor” etkinliği kapsamında Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında Kore Savaşı şehidi Topçu Üsteğmen Mehmet Şerif Şumnu ve Birinci Dünya Savaşı şehidi Er Ali’nin aziz ruhu için tören düzenlendi.

Sunumunu Öğretmen Albay Erhan Altunok’un yaptığı etkinlikte şehitlerin hayat hikayelerine yer verildi.

Albay Altunok, Topçu Üsteğmen Mehmet Şerif Şumnu’nun Bursa Askeri Lisesi ve Kara Harp Okulundan mezun olduğunu belirterek, değişik birliklerde görev yaptıktan sonra aldığı eğitimle pilotluk brovesi elde ettiğini ifade etti.

Üsteğmen Şumnu’nun Türkiye’nin itibarı için Kore’ye giden askerler arasında yer aldığını vurgulayan Albay Altunok, "Yaralanmıştı, ’Türkiye’ye dönebilirsiniz’ dediler. ’Olmaz’ dedi.

İyileşti ve yine çalıştı. Zorlu bir keşfe çıktılar. Düşman uçaksavarlarının yerini tespit edeceklerdi. Yanında da Astsubay Fahri Sönmez vardı. Hava bulutluydu. Dönüş yolunda son anda karşılarında sisler içinde saklanan dağı farkettiler ama geç kalmışlardı. Şehit düştüler. Mehmet Üsteğmen’in oğlu Hüsnü Ufuk da nihayet babası gibi bir kahraman oldu. Kıbrıs Barış Harekatı’nda denizciydi ve gaziler arasında yer aldı" dedi.

Etkinlikte gözyaşlarına boğulan şehit Üsteğmen Şumnu’nun torunu Şerif Şumnu, dedesinin fotoğraflarıyla büyüdüğünü söyledi.



Albay Altunok, Er Ali’nin hayatı ile ilgili ise şu bilgileri verdi:

"Ahmet Bey ve Beyaz Hanım’ın evlatlarından Ali’nin çocukluk dönemi ailesinin yanında çalışarak geçti. Adile Hanım ile evlendi. Hasan isminde bir erkek evladı oldu. Yavrusu daha kundaktayken Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla Kafkas Cephesi’ne gönderildi. Azap muharebelerinde oğlu Hasan 6 aylıkken şehit düştü Er Ali. Ahmet oğlu Ali’nin kardeşi Hasan da Irak Cephesi şehididir ve kendisini 13 Nisan 2016’da yâd etmiştik. Ruhları şâd olsun."

Şehit Er Ali’nin torunu Mehmet Koyuncu da duyduğu gururu dile getirdi.
Kaynak: İHA