TESKİ'den Açıklama

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Kurulu’nda söz alan Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi İbrahim Halil Yerlioğlu’nun “TESKİ yatırımlarının yüzde 52’si Süleymanpaşa’ya yapılıyor. TESKİ Çorlu’yu ihmal ediyor” şeklindeki konuşmasına cevaben TESKİ tarafından açıklama yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi İbrahim Halil Yerlioğlu’nun yaptığı konuşmanın sosyal medya ve çeşitli basın yayın organlarında yer aldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kamuoyunun bilgilendirilmesi adına bu açıklamanın yapılması uygun görülmüştür. Öncelikle belirtmek gerekir ki TESKİ Genel Müdürlüğü Yatırım Programı’nı hazırlarken İlçeler arası siyasi dengeleri değil, vatandaşlarımızın gerçek gereksinimlerini ön plana almakta, nerede daha fazla yatırıma ihtiyaç duyuluyorsa o ilçeye yönelik projelere ağırlık vermektedir. Dolayısıyla hangi ilçede yaşarsa yaşasın TESKİ için asıl olan vatandaşların ihtiyaç önceliğidir. İlçe ya da nüfus büyüklüğü ayrımı yapılmamaktadır. Tekirdağ İlinin merkez ilçesi olan Süleymanpaşa’ya diğer ilçelere göre bir miktar fazla yatırım yapıldığı doğrudur. Bunun sebebi TESKİ kurulmadan önce Mülga Tekirdağ Belediyesi’nin İller Bankası aracılığıyla Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’ndan kullandığı (JICA) kredisidir. Mülga Tekirdağ Belediyesi ile JICA arasında imzalanan sözleşme gereğince Tekirdağ Süleymanpaşa 1. ve 2. Kısım Kanalizasyon ve Yağmur Suyu İnşaatı ile Batı Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatları bu anlaşma çerçevesinde yürütülmektedir. Bu 3 yatırımın toplam bedeli 108 milyon 626 bin 990 liradır. Yine aynı kapsamda Doğu Atıksu Arıtma Tesisi ile 3. Kısım Kanalizasyon ve Yağmur Suyu İnşaatı da ihale hazırlık aşamasındadır. TESKİ, bağıtlanmış bu anlaşmayı doğal olarak devam ettirmek durumundadır. Diğer ilçelerde de böyle bir durum olsaydı yine aynı şekilde idarenin devamlılığı ilkesi gereği iş devam ettirilecekti.”

“TESKİ Çorlu ve Ergene ilçelerine özel bir önem vermektedir”

Açıklamada, “TESKİ’nin yapmış ya da yapmakta olduğu çalışmalara bakıldığında Süleymanpaşa ilçesinden sonra en büyük yatırımını Çorlu ve Çorlu’nun eski mahallesi olan Ergene ilçemizin Sağlık, Yeşiltepe ve Vakıflar mahallelerine yapmaktadır. Bu kapsamda 123,7 kilometre hat uzunluğuna sahip Çorlu İlçesi Nusratiye Mahallesi Kanalizasyon Kolektör İnşaatı İle Ergene İlçesi Sağlık, Yeşiltepe, Vakıflar Mahalleleri Kanalizasyon ve Yağmur Suyu İnşaatı 21 milyon 917 bin 174 lira bedelle ihale edilmiş ve çalışmalarda sona yaklaşılmıştır. Böylece TESKİ, bitmek üzere olan bu yatırım ile Çorlu ilçesinin önemli bir sorunu olan Nusratiye, Silahtarağa ve Hıdırağa mahallelerinin atıksularını toplayarak, Ergene ilçesinin Sağlık mahallesine yapılacak olan atıksu terfi merkezine iletecektir. Ayrıca ilçe için ayrı bir önemi olan, 22,8 kilometre hat uzunluğuna sahip ‘Çorlu Kumyol Caddesi İçme Suyu ve 1. Etap Muhtelif Mahalleler Kanalizasyon, Yağmur Suyu İnşaatı’ iş artışı dâhil 5 milyon 538 bin 693,60 lira bedelle ihale edilmiş ve Çorlu İlçemizin yıllardan beri kanayan yarası olan Kumyol Caddesinde çalışmalar tamamlanmıştır. Çorlu’nun atıksularını arıtma tesisine iletmek için TESKİ adına DSİ tarafından yapılan 18,8 kilometre hat uzunluğuna sahip Çorlu Atıksu Kolektör Hattı İnşaatı 16 milyon 346 bin lira bedelle ihale edilmiştir. TESKİ adına DSİ tarafından yapılan Çorlu Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı sona yaklaşmış olup, iş artışı dahil 29 milyon 949 bin 700 lira bedelle ihale edilmiştir. TESKİ’nin Çorlu İlçesi için yaptığı yatırımlara DSİ tesisleri eklendiğinde bu yatırımların toplam bedeli 71 milyon 35 bin 983 liradır. Bu bedelin TESKİ’nin bugüne kadar yapmış veya yapmakta olduğu toplam yatırım bedeli olan 449 milyon 392 bin 185 liraya oranı yüzde 15,81’dir” denildi.

“Ayrıca bazı ilçelerimizde ise altyapı çalışmalarının büyük bir kısmının tamamlanmış olmasından dolayı, yatırım programında diğer ilçelerimize oranla daha az miktarda yatırım bedeli yer almaktadır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İlçelerimize bugüne kadar yapılan veya yapılmakta olan yatırımların dağılımı ise, Çorlu, 71 milyon 35 bin 983 lira, Çerkezköy, 61 milyon 335 bin 525 lira, Ergene, 23 milyon 642 bin 44 lira, Hayrabolu, 20 milyon 520 bin 402 lira, Kapaklı, 6 milyon 62 bin 644 lira, Marmaraereğlisi, 13 milyon 965 bin 467 lira, Malkara, 28 milyon 960 bin 344 lira, Muratlı, 14 Milyon 734 bin 148 lira, Süleymanpaşa JİCA dahil 173 milyon 373 bin 235 lira, JİCA hariç 64 milyon 746 bin 245 lira, Saray 28 milyon 704 bin 855 lira, Şarköy, 2 milyon 352 bin 342 lira, şeklindedir. Yukarıdaki dağılımdan da anlaşılacağı üzere JICA hariç kaldığında Çorlu İlçesine bugüne kadar yapılan yatırımların bedeli Süleymanpaşa İlçesinden daha fazladır. Sonuç olarak hangi ilçede öncelikli sorun varsa yatırım programları buna göre yapılmaktadır. Durum bu olup, sayın meclis üyesinin ‘Çorlu ve diğer ilçeler ihmal ediliyor’ söylemi bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Kaynak: İHA