Senegal'deki Thiaroye Katliamı

Fransız ordusunun 1944'te ülkede gerçekleştirdiği iddia edilen katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları ortak bildiri yayımladı Bildiriden: 'Fransa tarafından düzenlenen bu katliamın aydınlatılması için yetkililerden arşiv belgelerini istiyoruz'.

Senegal'deki Thiaroye Katliamı mağdurlarının yakınları, yetkililerden olayı belgeleyen arşivleri istedi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Thiaroye Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin aileleri, 1944'te sömürge döneminde Fransız ordusunun başkent Dakar'daki Thiaroye Askeri Kampında, Senegalli askerleri katlettiği iddialarını aydınlatacak arşiv belgelerinin kendileriyle paylaşılmasını talep etti.

Ailelerin imzaladığı ortak bildiride, '1 Aralık 1944'teki Thiaroye Katliamı'nın yıldönümü kapsamında, yaşamını yitirenlerin aileleri olarak, Fransa tarafından düzenlenen bu katliamın kamuoyunda aydınlatılmasını istiyoruz.' ifadesi kullanıldı.

Bildiride, Senegalli askerlerin sadece aylardır ödenmeyen maaşlarını istediği için Fransız askerlerince öldürüldüğü ileri sürülerek, katliamda aslında söylendiği gibi 35 kişinin değil yaklaşık 400 kişinin yaşamını yitirdiği ve toplu mezarlara defnedildikleri öne sürüldü.

Mağdurların aileleri ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın Thiaroye Mezarlığı'nı 30 Kasım 2014'teki ziyaretinde, bu askerlerin generallerine başkaldırdıkları için öldürüldükleri yönünde açıklama yaptığını hatırlatarak, Hollande'ı kınadı.

Fransız yetkililer ise iddialara ilişkin henüz açıklama yapmadı.

İkinci Dünya Savaşı'nda Fransa'yı savunmak üzere 1939 yılında Fransa'ya getirilen yaklaşık 140 bin Afrikalı asker arasında yer alan söz konusu Senegalliler, bir süre sonra Almanlar tarafından esir alınmış, daha sonra da ülkelerine geri gönderilmişti. Thiaroye askeri kampında tutulan askerlerin, Fransız ordusundan aylardır maaşlarını alamadıkları için tepki gösterdiği ve bunun üzerine çıkan olaylarda Senegalli askerlerin yaşamını yitirdiği iddia ediliyor.
Kaynak: AA