MŞÜ Öğrencileri 'Dengbejlerle' Buluştu

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri halk ozanları olarak bilinen 'dengbejleri' ağırladı.

Vali Erdoğan Bektaş Amfisi'nde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Nevzat Eminoğlu’nun işlediği 'Dengbejlik' konulu derse Muş'un tanınan dengbejleri Mehmet Emin Bakan, Fikret Altaş ve Ahmet Hasan Çalkan konuk olarak katıldı.

Halk edebiyatında dengbejlik konusunu ele alan Eminoğlu, detaylı açıklamalar yapmasının ardından dengbejler kendi eserlerini seslendirdi.

Muş ve Serhat bölgesinin dengbejliğin önemli bir merkezi olduğunu belirten Eminoğlu, modern ve klasik alanlarıyla halk edebiyatı alanında dengbejliği incelediklerini söyledi.

Dengbejlik eserleri üzerinde edebi tahliller, içerik ve şekil değerlendirmeleri yaparak bu edebi tarzın ve geleneğin tanıtımı ile akademik analize tabi tutulmasını sağladıklarını ifade eden Eminoğlu, şunları dile getirdi:

'Dengbejlik özelikle halk edebiyatında yer almaktadır ve dengbejliğin çeşitleri yayılma ve gelişme merkezleri vardır. Özellikle Muş ve Serhat bölgesi dediğimiz bölge gerçekten önemli merkezlerden biridir. Dengbejlik burada aktif bir sanat olarak ve dinleyiciler tarafından oldukça takip edilen önemli bir alandır. Dolayısıyla biz Muş Alparslan Üniversitesi olarak Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak bu alanı da önemli bir çalışma sahası olarak değerlendiriyoruz. Kürt edebiyatının değişik alanları olan modern, klasik alanlarıyla birlikte halk edebiyatı alanında dengbejliği inceliyoruz. Çünkü bölgemizde dengbejler de bulunduğu için dersimize getirip onların numunelerini canlı şekilde öğrencilerimize dinletiyoruz. Bir de dengbejlik eserleri üzerinde edebi tahliller, içerik değerlendirmesi, şekil değerlendirmeleri yaparak bu edebi tarzın ve geleneğin tanıtımıyla birlikte akademik analize tabi tutulmasını sağlıyoruz.'

Öğrencilerle bir araya gelerek, kendilerinin de ilk defa birçok bilgi öğrendiklerini kaydeden dengbej Mehmet Emin Bakan ise 'Bugün öğrencilerle bir araya gelmemiz bizi son derece mutlu etti. Ayrıca Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü hocalarımızın bize bu fırsatı vermelerinden dolayı teşekkür ederiz. Bugün biz de derste dengbej olarak birçok bilgiye ilk defa ulaşmış olduk.' diye konuştu.

Hem ders görüp hem de kültürlerini tanıma şansı elde ettiklerini vurgulayan öğrencilerden Feyaz Sağlık da bu tür değerli çalışmaların devam etmesinin kendileri için oldukça verimli olduğunu anlattı.

Kaynak: AA