Kamboçya'da Muhalif Lidere Af

Kral Sihamoni, hakkında beş ay hapis cezası bulunan CNRP Genel Başkan Yardımcısı Sokha'yı affetti.

Kamboçya Kralı Norodom Sihamoni, hakkında görülen bir davadan dolayı mayıs ayından bu yana ortalıkta gözükmeyen Kamboçya muhalefet partisi lideri yardımcısı Kem Sokha'yı affetti.

Muhalefetteki Kamboçya Ulusal Kurtuluş Partisi (CNRP) Genel Başkan Yardımcısı Sokha, metresiyle telefon görüşmelerinin basına sızdırılmasıyla ilgili davada ifade vermeye gitmediği için gıyabında mahkum edilmesinin ardından Başbakan Hun Sen'in ricası üzerine, Kral Norodom Sihamoni tarafından affedildi.

Gıyabında beş ay hapis cezasına çarptırılan Sokha, saklandığı parti merkezinden yalnızca bir kez, adaylık başvurusu yapmak üzere ayrılmış ve adını bir sonraki seçim için seçmen listesine kaydettirmişti.

Siyasi analisti Ou Virak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal medyada paylaşılan Sokha ile ilgili kraliyet kararından şaşkınlık duymadığını belirterek, 'Siyasi gelgitler oldukça sık görülüyor, dolayısıyla şaşırtıcı gelmiyor.' dedi.

Bu tür bir durumun diğer ülkelerde skandala yol açacağını söyleyen Virak, 'Hukuk sürecine bağlı olarak çelişkili kararlar alınması normal karşılanıyor ve bu yüzden insanlar duyarsızlaşmış durumda.' ifadesine yer verdi.

Kamboçya'da muhalefetteki Kamboçya Ulusal Kurtuluş Partisi üyesi Senatör Hong Sok Hour, 36 yıl önce ülkenin Vietnam'la sınırını düzenlemek için imzalanan antlaşmayı sosyal medya hesabından eleştirdiği gerekçesiyle geçen ay, 7 yıl hapis cezası almıştı.

Başbakan Hun Sen, geçen sene ağustosta tutuklanan Hong Sok Hour'u, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki ülkenin Vietnam'la sınırı belirleyen antlaşmaya yönelik eleştirileri nedeniyle vatana ihanetle suçlamıştı.

Kamboçya, muhalefetteki siyasetçilere verilen hapis cezalarıyla gündeme geliyor. Geçen sene muhalefet partisi lideri Sam Rainsy'e karalama ve tahrik suçlarından 2 yıl hapis cezası verilmişti. Siyasi nedenlerle 2009'da Fransa'ya sürgüne giden Rainsy, 2011'de aynı davadan gıyabi olarak yargılanarak 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Fransa'ya gittiğinde hakkında 11 yıl hapis cezası bulunan Sam Rainsy, 2013'te Kral tarafından affedilmiş ve ülkesine geri dönmüştü.

Kaynak: AA