Büyükşehirden Engellilere Yıl Boyu Hizmet

Ankara Büyükşehir Belediyesi, engelli vatandaşlara ulaşımdan ev temizliğine, kültürel aktivitelerden eğitime, fiziksel tedaviden gıda yardımlarına kadar birçok konuda hizmet veriyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, engelli vatandaşlara ulaşımdan ev temizliğine, kültürel aktivitelerden eğitime, fiziksel tedaviden gıda yardımlarına kadar birçok konuda yılın her günü hizmet veriyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Planet, Pursaklar, Çubuk, Sincan, Kuşcağız, Akyurt, Araplar ve Kazan aile yaşam merkezlerindeki engelli lokallerine üye 26 bin 825 kişi, yıl boyunca aktif olarak bilgisayar, müzik, el sanatları, dans, yabancı dil kursları ile spor ve sağlık aktivitelerinden yararlanıyor.

Engelli vatandaşlara, Sincan Engelliler Hizmet ve Rehabilitasyon Merkezindeki asansörlü havuzda profesyonel fizyoterapistlerle tedavi imkanı sağlanıyor. Bu hizmetten, 17 yılda yaklaşık 40 bin engelli vatandaş faydalandı.

Büyükşehir Belediyesi, Başkentteki engellilerinin diledikleri yere ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla da 30 asansörlü minibüs tipi araçla hizmet veriyor. Evlerinden alınıp, refakatçi eşliğinde istedikleri yere götürülen engelli vatandaşlar, evlerine de tekrar ücretsiz olarak bırakılıyor.

Engellilerin kullanımına uygun hizmet veren EGO otobüslerinden, 47 bin 498 engelli vatandaş ile 15 bin 964 refakatçi ücretsiz olarak yararlanıyor.

İhtiyaç sahibi bin 384 engelliye akülü araç ve manüel tekerlekli sandalye temin eden Büyükşehir Belediyesi, engellilere ihtiyaç duydukları işitme cihazı, beyaz baston, koltuk değneği yardımında da bulunuyor.

Büyükşehir Belediyesi ayrıca, görme engelli vatandaşlar için kentin cadde, meydan ve bulvarlarına, standartlara uygun 150 kilometre hissedilebilir yüzey çalışması, kaldırımlarda standartlara uygun ebat ve eğimlerde bin 766 engelli rampası yaptı.

- Engellileri̇n bütçesine destek

Engellilerin bütçelerine katkı sağlamak adına da çeşitli desteklerde bulunan Büyükşehir Belediyesi, su aboneliği olan 29 bin 5 engelli vatandaşın faturasında yüzde 50 indirim uyguluyor.

İhtiyacı olan toplam 15 bin 905 kişiye hasta bezi dağıtılırken, bot, kaban, çanta, giysi, gıda, kömür yardımlarında engelli vatandaşlara öncelik sağlanıyor. Ayrıca 44 engelli okulunda günlük 4 bin 859 öğrenciye ücretsiz yemek hizmeti veriliyor.

Engelliler Ticaret Merkezinde, Bahçelievler’de 10 tezgahta, tüm giderleri Büyükşehir tarafından karşılanan el ürünleri satışının yapıldığı hizmet alanları bulunuyor.

Ayrıca 5 bin 651 engelli vatandaşa simit camekanları vererek istihdam sağlayan Büyükşehir Belediyesi, bu camekanları her yıl ortalama 200 kişiye kurayla dağıtıyor.

5 bin 673 engelli vatandaşın yararlandığı Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezinde, kabartma baskı yazı, konuşan bilgisayar, sesli kütüphane ve internet hizmetleri sağlanıyor.

Öte yandan, Büyükşehir Belediyesince, engelli vatandaşların evlerine en az ayda 1 kez temizlik ekibi gönderiliyor. 1994 yılından beri faaliyette bulunan Yaşlılara Hizmet Merkezi, bu kapsamda 217 bin engelli vatandaşa temizlik, 11 bin 411 engelli vatandaşa evinde onarım hizmeti verdi.

Ayrıca engelliler için evde verilen sağlık hizmetiyle bugüne kadar 43 bin 63 kişiye, evde verilen psikolojik destek hizmetiyle 38 bin 663 kişiye ulaşıldı.
Kaynak: AA