Bulanık'ta Elektrik Sayaçları Artık Uzaktan Okutulacak

Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) Bulanık İşletme Şefliği Baş Mühendisi Filit Alataş, Muş’un Bulanık ilçesinde elektrik sayaçlarının uzaktan okutulması için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bulanık'ta Elektrik Sayaçları Artık Uzaktan Okutulacak
Açıklamalarda bulunan Baş Mühendis Filit Alataş, Bulanık ilçesinde artık internet modemli hizmet vermek için çalışmalara başladıklarını ve 4-5 ay içerisinde ilçe merkezi ve köylerde bu hizmetten faydalanacaklarını söyledi.

Filit Alataş, “Otomatik Sayaç Okuma Sistemi, elektrik sayaçlarının internet vasıtası ile uzaktan okunması hizmetidir. Bu bir online sistemdir. Sistemde, her elektrik sayacına bir modem takılır. Bu modem üzerinden elektrik sayaçları web üzerinden takip edilebilmektedir. Mevcut limiti geçen işletmeler dağıtım şirketine yazılı başvuru yaparak kullanıcı adı ve şifrelerini almak sureti ile bilgisayar başından elektrik tüketimlerini inceleyebilirler. Eskiden sadece sayaçların başına giderek gerçekleştirilebilen ve endeks değerlerinin kaydedilmesinden ibaret olan sayaç okuma işlemleri, günümüz teknolojisinin sunduğu imkânlar neticesinde çok farklı noktalara gelmiştir. Sistem, sahadaki elektrik sayaçlarının tüketim değerlerinin ayrı olarak modem ile uzaktan otomatik olarak okunması, okunan verilerin işlenmesi, depolanması ve raporlanması ve bu bilgilerin internet ortamında kullanıcılara iletilmesinden oluşmaktadır. Sistem kayıpları ve kaçakların kolaylıkla analiz edilmesi sonucunda bu raporlar düzeltici faaliyetlerin yapılmasında kullanılabilir” dedi.

Alataş, yapılan çalışmayla elektrikte kaçak kullanım olayının artık tarihe karışacağını dile getirerek, “Vatandaşların elektrik abonesini taşımak için artık VEDAŞ’a gelmesine gerek yok, sistem üzerinde bütün bu işlemleri yapacaktır. Bu sistem kurulduktan sonra elektrik kesintileri artık yaşanmayacaktır. Elektrik faturasını ödemeyen vatandaşların elektriği sistem üzerinde kesilecektir. Bu sistem cep telefon faturasını nasıl ödemediğin zaman kapanıyorsa, bu sistemde aynı şekilde olacak. Elektrik borcunu ödeyen vatandaşlar elektriği kullanacak, elektrik borcunu ödemeyenler artık ödeyenlere haksızlık yapamayacaklar. Faturalarda artık eskisi gibi sıkıntılar yaşanmayacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA