Biga Belediyesinden 'Kanalizasyon Çöplük Değildir' Uyarısı

Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, yapılan kanalizasyon kazılarında çocuk bezi, giyim eşyası ve konserve gibi cisimlerin çıkması nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu.

Biga Belediyesinden 'Kanalizasyon Çöplük Değildir' Uyarısı
Biga Belediyesi istek ve şikayet hatlarına gelen kanalizasyon tıkanıklarıyla ilgili sorunları inceleyen Başkan Işık, "Yapılan çalışmalar sonucunda kanalizasyon tıkanıklıklarının büyük çoğunluğunun insan kaynaklı olduğu anlaşılıyor. Kanalizasyon tıkanıklıkları ile ilgili ‘Kanalizasyon Çöplük Değildir’ uyarısının yer aldığı broşürler bastırdık. Vatandaşlarımız daha duyarlı davranmalıdır" dedi.

Bilinçsiz kullanımlar nedeniyle kanalizasyon taşmalarının yaşandığını belirten Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, "Kanalizasyon taşmalarının ana sebebi bilinçsiz kullanımlardan kaynaklanmaktadır. Kanalizasyon şebekesi zaman zaman amacı dışında kullanılmakta ve suda erimeyen ya da suyun akışını engelleyen, tuvalet kâğıdı, cam veya metal parçaları, pet şişeleri, kumaş parçaları, saç, kum, toprak gibi değişik malzemelerin yanında kullanılmış atık yağlar dökülmektedir. Atılan bu malzemeler atıksuyun akışını engellemekte ve belirli noktalarda birikerek kanalizasyon şebekelerinde tıkanmalara neden olmaktadır. Kanalizasyon hatlarında tıkanmalara neden olacak malzemelerin atılmaması ve bu konuda hassas olunarak tıkanmaların önüne geçilebilir. Bu konuda vatandaşlarımızdan sağduyu ve duyarlılık bekliyoruz. Ana kanallarımız büyük ölçüde sorunsuz hizmet vermektedir. Kanalizasyon hatlarının periyodik bakımı ve temizliği, bölgeler bazında devam ettirilmektedir. Ancak kanallarımızın sorunsuz işletilmesi hususunda, vatandaşa da büyük görev düşmektedir. Kanalizasyon hatlarımıza çok ilginç atıklar atıldığını görüyoruz. Kanalda olmaması gereken birçok cisim çıkıyor kanallarımızdan. En basitinden vatandaşın peçete, ıslak mendil vb. cisimleri kanala atmaması, atık yağları kanala dökmek yerine harici bir yerde biriktirip belediyemize ulaştırması gerekmektedir" diye konuştu.

“60 km’lik altyapı çalışması planlıyoruz”

Biga’daki kanalizasyon ile ilgili yaptıkları yatırımlara da değinen Başkan Işık,"2014 yılı Mayıs ayından bu yanan yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarıyla ilgili ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. Belediyeciliğin görünmeyen işleri arasında yer alan bu çalışmalarla kronik olarak su baskınları yaşanan bölgelerimizdeki sorunlarımızı en aza indirdik, kimi bölgelerimizi ise sorunsuz hale getirdik. Biga’mızın iki yeni mahallesi Çavuşköy ve Yeniceköy de içinde olmak üzere tüm şehir genelinde yaklaşık 10 bin 870 metre yağmur suyu ve kanalizasyon hattı döşedik. Ayakkabıcılar Çarşısı’nın olduğu bölge ve Hamdibey Mahallesi’nde bazı sokaklarda ciddi anlamda yağmur suyu sorunları yaşanıyordu. Bu bölgeler de çözüm ürettiğimiz bölgeler arasında. Önümüzdeki süreçte ise 60 km’lik kanalizasyon ve yağmur suyu hattı çalışması planlıyoruz. Kanal açma aracı almak da bu planlamanın içinde. Bu çalışmalarla birlikte ciddi anlamda altyapı çalışmamızı tamamlamış ve altyapı kaynaklı sorunlarımızı çözmüş olacağız. Üstyapı ile ilgili çalışmalarımızın yanı sıra altyapı yatırımlarımız da ciddi anlamda sürecek” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA