'Ayakkabı Topuğu'ndan MİT'e Operasyon Planı İddiası

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan FETÖ iddianamesine giren ihbar mektubunda, MİT'e yönelik planlanan operasyona ilişkin bazı bilgiler yer aldı 'Bülent Arınç'a eylem yapacakları iddiasıyla başkan ve 10 MİT mensubunun gözaltına alınmaya çalışıldığı' belirtilen ihbar mektubundan: 'Bu olayda Bülent Arınç'ın akrabasının evini gösteren krokinin bulunduğu, koruma otosunun plakalarının içinde olan flash bellek gözaltı işleminden sonra bir MİT görevlisinin ayakkabı topuğuna gizlenmiş şekilde konulup, sonra bulunacaktı'.

MUSTAFA YILMAZ - Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) iddianamesine giren ihbar mektubunda, MİT'e yönelik planlanan operasyonla ilgili bilgiler dikkati çekti.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan, çoğunluğu polis 30 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, bazı emniyet mensuplarının örgütün çıkarlarına yönelik nasıl çalıştıklarına yönelik detaylara yer verildi.

İddianameye, söz konusu zanlılar ve bağlantılı oldukları örgüt üyelerinin himmet, tehdit ve şantajla neler yaptıkları ile MİT'e yönelik planladıkları operasyonun anlatıldığı 'ihbar mektupları' da delil niteliğinde eklendi.

- 'Ayakkabı topuğuna gizlenecek krokiyle operasyon'

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına hitaben Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilen, kentteki FETÖ/PDY içinde yer alan bazı emniyet personeli ve yargı mensuplarının örgüt adına işledikleri suçların yazıldığı ihbar mektubunda, şu ifadeler yer aldı:

'Sürekli olarak TSK ve MİT personelini izlemişlerdir. 2010 yılında kendilerine uymayan MİT başkanını tutuklamak amacıyla Bülent Arınç'a eylem yapacakları iddiasıyla başkan ve 10 MİT mensubunu gözaltına almaya çalışmışlar ancak MİT'çilerin silah çekip restleşmeleri üzerine ülke çapında sansasyonel silahlı çatışma olacağından korkup serbest bırakmışlardır. Bu olayda Bülent Arınç'ın akrabasının evini gösteren krokinin bulunduğu, koruma otosunun plakalarının içinde olan flash bellek gözaltı işleminden sonra bir MİT görevlisinin ayakkabı topuğuna gizlenmiş şekilde konulup, sonra bulunacaktı. Bu operasyon için gerekli geçmiş tarihli izleme, dinleme ve gözaltı kararları Bursa'daki savcıya imzalatılmıştı.'

Başka bir ihbar mektubunda da MİT'e yönelik operasyonla ilgili benzer bilgiler yer aldı.

FETÖ karşıtı askeri personele soruşturma açıldığı, bazı rütbeli askerlerin örgüt üyelerinin astsubay okullarına girmesine yardımcı olduğunun vurgulandığı ihbar mektubunda, şunlar kaydedildi:

'Bu çete, 'MİT ekibini, Ergenekon çetesiymiş gibi göstererek Bülent Arınç'a eylem yapacak' diye tutuklamaya kalkıştılar. MİT yöneticileri, arkadaşlarını gözaltına alan çetenin polisleri üzerine silahlı ekibini müdahale için yollayınca, korkup bıraktılar, madara oldular. FETÖ'cü polisler, her Allah'ın günü bir araya gelerek kumpaslar planladılar.'

- Devleti ele geçirme amacı

İddianamede, FETÖ'nün kuruluşundan günümüze kadar faaliyetlerini dini görünümlü cemaat adı altında gizleyerek, güçlenme, etki alanını genişletme ve devleti ele geçirme amacı doğrultusunda olduğu belirtildi.

'İddia ettikleri 'altın nesil' yerine devlet ve rejime karşı hiçbir sorumluluk hissetmeden talimatlarını FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'den, maaşları, makamları ve rütbelerini devletten alan bir nesil yetiştirme anlayışında olduğu' vurgulanan iddianamede, şu ifadeler kullanıldı:

'Emniyet ve adliyeden yasal yollardan aldıkları yetkilerini örgütsel amaçları doğrultusunda kullanmak suretiyle anayasal tüm kurumlarda kendine engel gördüğü kadroları usulsüz teknik takipler yapmak, delil üretmek, tespit ettikleri usulsüzlükleri baskı aracı olarak kullanmak suretiyle idari ve adli soruşturmalarla tasfiye etme, örgütsel amaçlarına matuf yasal düzenlemeler yaptırma stratejisiyle hareket ettiği anlaşılmıştır. Örgüt içinde faaliyet yürütenler tarafından örgüte destek vermeyen vatandaşlar hakkında, delil ve suç uydurmak suretiyle adli ve/veya idari yönden baskı kurarak terör örgütüne finansal kaynak sağlanmış, muhalif olanlar bertaraf edilmiş, devlet kadrolarına sızılmış, örgüt mensupları etkin kadrolara atandığı tespit edilmiştir.'

Kaynak: AA