Atık Yağlar Çevreyi Kirletmeyecek

Trabzon'da Ortahisar Belediyesince atık yağlar geri dönüştürülerek, biodizel üretiminde ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor Ortahisar Belediye Başkanı Genç: 'Atık yağlar artık çevreyi kirletmeyecek. İnşallah yapmış olduğumuz bu çalışmalar bunu ortadan kaldırıp, çevremizi çok daha temiz ve sağlıklı hale getirecektir'

Ortahisar Belediyesince hayata geçirilen proje kapsamında geri dönüştürülen atık yağlar biodizel üretiminde ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, yaptığı yazılı açıklamada, Ortahisar Belediyesinin 'Temiz çevre ve sağlıklı yaşam' sloganıyla hareket ettiğini belirtti.

Belediyenin çevre temizliği ilgili projelerine bir yenisini daha eklediğini vurgulayan Genç, şöyle devam etti:

'Daha önce eczanelere, muhtarlıklara ve alışveriş merkezlerine atık pil kutusu yerleştiren Ortahisar Belediyesi şimdi de aynı uygulamayı atık yağları toplamak için yapıyor. İlçede bulunan muhtarlıklara, alışveriş merkezlerine, atık yağ üreten işyerlerine ve büyük sitelere atık yağ kutuları yerleştiren Ortahisar Belediyesi, buralarda toplanan atık yağları yetkili firmalara veriyor. Geri dönüştürülen atık yağlar biodizel üretiminde ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor.'

Genç, çevre temizliğini sağlamak için bugüne kadar birçok kampanya ve yarışma düzenlediklerini de vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Hep beraber yaşadığımız ilçemizin toprağını, havasını ve suyunu kirletmemek ve her yönüyle ilçemizi daha temiz bir hale getirmek için bütün vatandaşlarımıza görev ve sorumluluklar düşüyor. Belediye vatandaş iş birliğiyle ilçemizi daha temiz ve daha sağlıklı hale nasıl getirebiliriz, bunun uğraşısı içindeyiz. Vatandaşlarımızın bu işe katılmasını, bu işi sahiplenmesini çok önemsiyoruz. Çünkü çevre temizliği, salt belediyeleri değil bütün vatandaşlarımızı ve herkesi ilgilendiren bir konu. O nedenle herkes genç yaşlı, çoluk çocuk demeden bu işi sahiplenmeli.'

- '1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletebiliyor'

Bugüne kadar yapılan yarışma ve kampanyalara vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini de işaret eden Genç, 'Bu bizi son derece mutlu ediyor. Çevre temizliğini, ancak vatandaş belediye iş birliğini sağlayarak tam bir başarı elde edebiliriz. Bunu da şimdiye kadar gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum.' diye görüş bildirdi.

Genç, lavabolara ve çöplere dökülen atık yağların göllere, denizlere ve içme sularına karışarak kirlilik oluşturduğuna dikkati çekerek, 'Yağlar çöpe döküldüklerinde, toprağa daha sonra da yer altı sularına karışıyor. O nedenle vatandaşlarımız atık yağlarını ne çöpe atmalı ne de lavaboya dökmemeli. Bunları bir kapta biriktirip bizim verdiğimiz atık yağ kutularına atmalı. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletebiliyor. Bu da insanların olduğu gibi diğer canlıların da hayatını tehlikeye atarak çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmaların atık su kirliliğinin yüzme 25'ini kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağların oluşturduğunu ortaya koyduğunu anlatan Genç, 'Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar, denizlere, göllere ve akarsulara karışarak suyu oksijensiz bırakıp deniz canlılarının da yaşamını tehdit ediyor. Atık yağlar artık çevreyi kirletmeyecek. İnşallah çalışmalar bunu ortadan kaldırıp, çevremizi çok daha temiz ve sağlıklı hale getirecektir. Ben bir kez daha vatandaşlarımızın bu işi sahiplenmesini istiyorum.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA