Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Açıklaması

'Bakanlığımıza bağlı kadın konukevlerinden 30 Haziran 2016 tarihi itibarıyla 7 bin 368 kadın ve 4 bin 866 çocuk olmak üzere toplam 12 bin 234 kişi hizmet almıştır'.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bakanlığa bağlı kadın konukevlerinden 30 Haziran 2016 tarihi itibarıyla 7 bin 368 kadın ve 4 bin 866 çocuk olmak üzere toplam 12 bin 234 kişinin hizmet aldığını bildirdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun şiddet gören kadınlar ve Bakanlığın bunlara yönelik hizmetlerine ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

Yanıtta, Bakanlığa bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde (ŞÖNİM) şiddetin önlenmesi ve tedbir kararlarının izlenmesine yönelik hizmetler verildiği, merkez bünyesinde koordinasyon, psikososyal destek hizmetleri, hukuki konular, eğitim ve çağrı destek hizmetleri sunulduğu belirtildi.

2016 Eylül ayı itibarı ile Türkiye genelinde Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Malatya, İçel, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Erzurum, Bingöl, Muş, Kilis, Elazığ, Sakarya, Kahramanmaraş, Kocaeli, Isparta, Aksaray, Kars, Sivas, Adıyaman, Zonguldak, Tekirdağ, Erzincan, Gümüşhane, Eskişehir, Çorum, Manisa, Çanakkale, Uşak, Konya, Hatay, Düzce, Burdur, Van, Osmaniye, Bartın, Hakkari, Tunceli, Amasya, Kayseri, Batman ve Yalova olmak üzere toplam 49 ilde ŞÖNİM bulunduğu, 2016 yıl sonuna kadar ŞÖNİM’lerin 81 ilde hizmet vermeye başlaması için çalışmaların sürdüğü aktarılan yanıtta, şunlar kaydedildi:

'İl müdürlüklerimiz ve sosyal hizmet merkezlerimiz, ŞÖNİM'lerin bulunmadığı yerlerde şiddete uğrayanlara yönelik danışmanlık, rehberlik ve sosyal destek hizmetleri sunmaktadır. Bunun yanı sıra Bakanlığımız bünyesinde hizmet veren 'Alo-183 Aile, Kadın, Çocuk ve Engelli Danışma Hattı' şiddete uğrayan ya da uğrama riski taşıyan, destek ve yardıma ihtiyacı olan kadın ve çocuklar için psikolojik, hukuki ve ekonomik danışma hattı olarak çalışmakta bu kişilere hakları konusunda ve başvuracakları yerler hakkında bilgi vermektedir. Ayrıca kadın konukevleri, şiddet mağduru kadınlar ve beraberindeki çocuklarının güvenli bir şekilde barınma ihtiyaçlarının sağlandığı, güçlenme sürecinde gerekli destek hizmetlerinin verildiği kuruluşlardır. Bu kapsamda, kadın konukevlerinde, kuruma kabul edilen kadınların şiddetsiz bir ortamda, yaşadıkları travma ile başa çıkabilmeleri, yeniden sağlıklı ilişkiler sürdürebilmelerine destek olmak üzere mesleki çalışmalar yapılarak kadın konukevlerinden ayrıldıktan sonra yaşamlarını kendi talepleri doğrultusunda sürdürmelerini sağlamaktır. Şiddete uğrayan ya da uğrama riski bulunan bütün kadınlar ve beraberindeki çocuklarının hiçbir ayırım yapılmadan konukevine kabulleri yapılmaktadır.'

Kadın konukevlerinden hizmet alan şiddet mağduru kadınlardan Temmuz 2016'da 61'inin işe yerleştirildiği, 375'inin meslek edindirme kurslarına katıldığı, 649'unun sosyal, sanatsal, sportif faaliyetlere katıldığı, 292'sinin çocukları için kreş ve çocuk kulübü imkanından faydalandığı 531'inin bilgi, bilinçlenmeye yönelik eğitim faaliyetine katıldığı bilgisine yer verildi.

Bakanlığa bağlı kadın konukevlerinden 30 Haziran 2016 tarihi itibarıyla 7 bin 368 kadın ve 4 bin 866 çocuk olmak üzere toplam 12 bin 234 kişinin hizmet aldığı ifade edilen yanıtta, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında gerçekleştirilen hizmetler ve yasal düzenlemeler aktarıldı.

Yanıtta, Ağustos 2016 tarihi itibarıyla Bakanlığa bağlı 101, yerel yönetimlere bağlı 32, sivil toplum kuruluşlarına bağlı 4 olmak üzere toplam 137 kadın konukevinin hizmetlerini sürdürdüğü bildirildi.
Kaynak: AA