TZOB Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

'Sulanabilir tarım alanlarının sulamaya açılmasıyla tarımsal gelirde, ekilecek ürüne göre 2122 milyar liraya kadar ek gelir elde etmek mümkün'.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, teknik ve ekonomik olarak sulanabilir olmasına karşın sulama altyapısı tamamlanamadığı için kuru tarım yapılan 2,27 milyon hektar alanın sulamaya açılmasıyla tarımsal gelirde, ekilecek ürüne göre 21-22 milyar liraya kadar ek gelir elde etmenin mümkün olduğunu belirtti.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, altyapıları tamamlanamadığı için sulanamayan alanların 2,27 milyon hektarı bulduğunu, bunun yaklaşık 600 bin hektarının nadasa bırakıldığını ifade etti.

Tarımsal ürünler içinde ekmeklik ve durum buğdayı, arpa, dane mısır, kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, baklagillerden kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, soya fasulyesi gibi 11 önemli üründe üretim açığı bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, 'Bu alanlar sulamaya açıldığında, üretim açığı verilen 11 üründe açık kapatabilecek şekilde alan ayrıldığında 13,5 milyar liralık tarımsal ürün yetiştirmek mümkün görünüyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek alanların acilen sulamaya açılması, ortalama yıllık 9,5-10 milyar lira tarımsal değerin ülkeye kazandırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

'Sulanabilir tarım alanlarının sulamaya açılmasıyla tarımsal gelirde, ekilecek ürüne göre 21-22 milyar liraya kadar ek gelir elde etmek mümkün. Ülkemiz böyle bir gelirden mahrum kalmamalıdır. Sulama yatırımlarına ne kadar harcama yapılması gerekiyorsa yapılmalı, yatırımlar hızla bitirilmelidir. Suya yapılacak yatırımlarda 2 yılda bile kendini amorti eden projeler var. 10 yılda amorti etse bile yapılmalıdır. Yıllık 9,5 milyar liradan hesap etsek bile 10 yılda elde edilecek gelirin 95 milyar lirayı bulacağını düşünürsek, yapılacak yatırımın bu gelirin yanında önemi kalmayacaktır.'
Kaynak: AA