SAÜ'de 'Kazakistan Bağımsızlık Kutlaması' Gerçekleşti

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğrenci Konseyi tarafından ‘Kazakistan Bağımsızlık Kutlaması’ isimli bir etkinlik gerçekleştirildi.

SAÜ'de 'Kazakistan Bağımsızlık Kutlaması' Gerçekleşti
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlik, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve İstanbul Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz başta olmak üzere çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Etkinlikte bir konuşma yapan Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, “Kazakistan, Türkiye Cumhuriyeti’nin gönül coğrafyasında ve vatandaşlarının önünde seçkin bir yeri olan ülkedir. Kazakistan’a bugün 25’nci yıl dönümünü kutlarken inşallah büyük başarılar içerisinde, barış içerisinde, huzur içerisinde, gelişme içerinde daha nice 25 yıllara erişmesini yüce Allahtan temenni ediyorum” diye konuştu.

Kazakistan’ın Türkiye için önemine değinen Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Kazakistan’la ülkemiz arasındaki ilişkilerin her geçen gün samimi bir şekilde ileri gideceğine yürekten inanıyorum. Üniversitemizde bulunan kazak öğrencilerimizin burada en iyi şekilde yetiştireceğiz. Burada onlar için her türlü imkânı, atmosferi sağlayıp onları burada yabancılık çekmemesi konusunda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu konudaki üniversitemizin bu çalışmasında her zaman bizlerle olan hocalarımıza başta valimize gerçekten herkese teşekkür ediyorum. Kazakistan bağımsızlığının 25’nci yılını tekrar kutlu olmasını diliyorum” dedi.

Etkinliğin devamında bir konuşma yapan İstanbul Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz, “Bu kutlamaları kalben canı gönülden destekliyorum. Kazakistan, kardeş ülkemiz dost ülkemiz, ata yurdumuz ve bugünde burada kutlamasını yapıyoruz. Bağımsızlıklarının 25’nci yıl dönümünü kutluyorum. Ayrıca yaşasın büyük Türkiye ve büyük Kazakistan ülkelerinin kardeşliği” ifadelerini kullandı.

Etkinlikte içerisinde düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Abdulvahap Kara, “Kazakistan tam 25 yıl önce bağımsızlığını ilan etti. Şimdi bu kutlamanın bugün burada yapılıyor olması çok anlamlı. Bu anlam sadece Türkiye ile Kazakistan’ın kardeş olmasından kaynaklanmıyor. Bu 16 Aralık 1991 da Kazakistan bağımsızlığını ilan ettikten sonra yarım saat içinde ilk tanıyan Türkiye olmasıyla da çok önemlidir. Çünkü dünyada bu çok az rastlanan bir olaydır. Türkiye-Kazakistan kardeşliğinin en büyük göstergesi budur” sözlerini dile getirdi. Türkler ve Kazakların ortak bir kimlik olduğunu belirten Doç. Dr. Osman Özkul, “Türk kavramı, Türk kimliği hem Kazaklar için, dem Türkmenler için, hem Özbekler için, hem Uygurlar için, hem Azeriler için hepsi için ortak bir öz kültürdür. Hepimiz ortak Türk kimliğin bir parçası oluyoruz. Aramızdaki renk, edebiyat kültür düşünce farklılıkları birbirimizi zenginleştirmemizi sağlayacak. Birbirimizden farklılaşmamıza ve birbirimizden uzaklaşmamıza değil birbirimizin daha çok eksiklerini tamamlamamıza yarayacaktır. Bu bakımdan bu küresel dünyada ayrı ayrı değil ortak bir kimlikle ortak bir kültürle hareket edersek ancak başarılı oluruz ve dünyaya barış getirme şansımız olur” şeklinde konuştu.

Etkinlik konser ve Kazak öğrencilerinin hazırladığı gösteriler ile devam etti.
Kaynak: İHA