Kırıkkale'de 'Tarım Sektörü İstişare Toplantısı' Düzenlendi

Kırıkkale Valiliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 'Tarım Sektörü İstişare Toplantısı' düzenlendi.

Bir düğün salonundaki toplantıda konuşan Kırıkkale Valisi Mehmet İlker Haktankaçmaz, tarım ve hayvancılık sektörünün bütün dünyada stratejik önem taşıdığını söyledi.

Bugün dünyadaki sanayileşmiş Almanya, Fransa ve ABD gibi ülkelerin tarım ve hayvancılık sektörünün desteklendiğini belirten Haktankaçmaz, 'Sanayileşmiş ülkeler tarımı gözden çıkartan ülkeler değildir. Bizler öncelikle insanımızı doyurmak zorundayız. Tarım ve hayvancılık, ülkeler için çok stratejik bir sektördür. 10-15 yıldır bu sektöre çok ciddi yatırımlar söz konusu. Kırıkkale de son birkaç yıl içerisinde çok değişik fonlardan yardım aldı. Bunları iyi değerlendirmemiz lazım. Bu gibi toplantılar bizlere yol gösterici olacak.' diye konuştu.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Abdullah Öztürk ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türkiye'nin geneli itibarıyla tarım stratejisi ve politikası geliştirdiğini kaydetti.

Bu politikada Türkiye haritasının 940 havzaya bölündüğünü vurgulayan Öztürk, 'Bu politikada bütün bölgelerin farklı özellikleri, bitki deseni ve sulanabilir arazisi var. Bu destekleri Türkiye'nin tamamına doğru orantıda verecek olursak başarıya ulaşamayız ve bu zamana kadar da başarıya ulaşamadık. İstatistik verilere bakıldığında 1970'li yıllardan 2000'lere oradan da 2015'e kadar Türkiye'de hayvancılık ve bitkisel üretimde yukarıya doğru bir ivme var. Ancak Kırıkkale bu konuda nasiplenememiş. İşte biz bu toplantılarla bir sinerji geliştirerek bu hastalığımızı yenmek istiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Öztürk, Türkiye'de son yıllarda köylerden şehirlere büyük göç hareketi yaşandığına ve bu durumun çok rahatsız edici olduğuna dikkati çekti.

Dünyada Çin, Hindistan Brezilya, Fransa ve Almanya gibi ülkelere bakıldığında herkesin hayvancılık ve tarım sektöründe çok ileri gittiğini ifade eden Öztürk, Türkiye'de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu yeni tarım politikasıyla ülkeyi illere, ilçelere hatta köy köy ayırarak bitkisel ürün deseninin çıkartılacağını ve ona göre çalışma yapılacağını kaydetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz da sektördeki bütün paydaşlarla bir araya gelerek Kırıkkale'nin tarım ve hayvancılık sorunlarını masaya yatıracaklarını vurguladı.

Bu sorunların üzerinde etraflıca tartışarak çözüm yolları arayacaklarını belirten Yılmaz, 'Bu toplantıda çıkacak sonuçlara göre hem yol haritamızı oluşturacağız hem de gelecekteki hedeflerimizi belirleyeceğiz. Ayrıca toplantıda bakanlığımızın üreticilere yönelik uyguladığı politikaları ve desteklemeleri üreticimize anlatacağız.' diye konuştu.

Toplantıda, tarım alanında uzman kişiler üreticilere sektörle ilgili bilgi verdi.

Kaynak: AA