Japonlar Barış Gücü Desteğine Hazır

Abe, ülkesinin BM'ye üyeliğinin 60. yılında barış gücüne desteğin artırılacağını açıkladı

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ülkesinin Birleşmiş Milletler (BM) BarışGücüne desteğinin gelecek yıllarda artırılacağını bildirdi.

Kyodo ajansının haberine göre, Japonya'nın BM'ye üyeliğinin 60. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen bir sempozyumda konuşan Abe, ülkesinin hali hazırda Güney Sudan'daki BM Barış Gücü misyonuna destek verdiğini hatırlatarak, uluslararası işbirliği prensipleri çerçevesinde gelecek yıllarda barış gücü misyonlarına daha fazla destek vereceklerini belirtti.

Abe, Güney Sudan'daki barış gücü misyonunda görevli Japon askerlerinin, bu ülkenin inşası ve istikrarı için çalıştıklarını ifade etti.

Konuşmasında BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) değişime ihtiyacı olduğu da vurgulayan Abe, 'Konseyde acil reform yapılmalıdır.' ifadesini kullandı.

Abe, Japonya'nın BM'nin yenilenmiş kararmerciinde daimi bir koltuğa sahip olmasıgerektiğini savunarak, 'Japonya, daimi üye olarak çok daha büyük görevler ifa edebilecektir.' diye konuştu.

BMGK'nın geçici üyesi Japonya'da meclis, Güney Sudan'daki BM barış gücü misyonuna 350asker gönderilmesini geçen ay onaylamıştı.

Japonya'da 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kabul edilen pasifist anayasa göz önünde bulundurulduğunda ordunun denizaşırı askeri güçlere personel desteği göndermesinin meşruiyetitartışılıyor.
Kaynak: AA