İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Tutuklular

İsrail hapishanesinde 87 gündür açlık grevi yapan Filistinli Şedid, yoğun bakıma kaldırıldı.

İsrail hapishanesinde 87 gündür açlık grevi yapan Filistinli Enes Şedid'in yoğun bakım ünitesine nakledildiği bildirildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı (FKÖ) Esirler Heyeti Başkanı İsa Karaki yaptığı yazılı açıklamada, 'Açlık grevi yapan Esen Şedid, Assaf Harofeh Hastanesinde yoğun bakım ünitesine alındı. Sağlık durumu kritik.' ifadelerini kullandı.

Karaki, Şedid'in ve açlık grevi yapan diğer Filistinli tutukluların hayatından İsrail hükümetinin sorumlu olduğunu belirtti.

Öte yandan Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, uluslararası insan hakları kurumlarına açlık grevi yapan Filistinli tutukluların hayatını kurtarmak için acil müdahale etme çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca tutuklulara destek verilmesi ve idari tutukluluk uygulamasının kaldırılması için harekete geçme çağrısı yapıldı.

İsrail, 'idari tutukluluk' adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, 'İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine' karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin resmi verilerine göre İsrail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli bulunuyor.
Kaynak: AA