Güney Kore'de Skandalın Kilit İsmi Choi İlk Kez Mahkemeye Çıktı

Güney Kore'de Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin, resmi görevi olmamasına rağmen devlet işlerini etkilediği ve dolandırıcılık yaptığı suçlamasıyla tutuklanan yakın arkadaşı Choi Soon-sil, ilk kez hakim karşısına çıktı.

Seul Merkez İlçe Mahkemesinde yapılan ve bir saat süren duruşmada 60 yaşındaki Choi kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti.

Choi, neden olduğu skandal için özür diledi ve yasalara uyduğunu ifade etti.

Bir sonraki duruşması 29 Aralık'ta yapılacak Choi'nin yeni bir suçlamayla karşı karşıya kalmaması halinde yasalar gereği davanın en geç mayıs ayında karara bağlanması gerekiyor.

Choi, suçlu bulunması durumunda 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Güney Kore'deki skandal, Park'ın yakın dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun, devlet başkanı ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorladığının ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

Park'ın eski müsteşarı Chang Yoon-hoi'in eski eşi Choi 3 Aralık'ta tutuklanmıştı. Choi, kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddiasıyla yargılanıyor.

Parlamento, 9 Aralık'ta, Devlet Başkanı Park hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve Park'ın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn'a devredilmişti. Park'ın görevden alınmasına ilişkin soruşturma açılması konusundaki önergede 300 milletvekilinden 234'ü Park aleyhinde oy kullanmıştı.

Mahkeme Park'ın aleyhine karar verirse ülkede 2017'nin Aralık ayında yapılması planlanan seçim için yeni bir tarih belirlenmesi gerekecek. Yasa gereğince, genel seçimlerin bir cumhurbaşkanının istifa etmesinden veya görevden alınmasından sonraki 60 gün içinde yapılması gerekiyor.

Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu ancak bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.

Kaynak: AA