Gümüşhane Baraj Ve Göletler Şehri Oldu

Son dönemde baraj ve göletler şehri konumuna gelen Gümüşhane’de biten ve yapımı devam eden baraj ve göletlerin su yüzey alanı 30 kilometrekareye ulaşacak.

Gümüşhane Baraj Ve Göletler Şehri Oldu
Gümüşhane son dönemde gerek Devlet Su İşleri tarafından yaptırılan ve yapımı devam eden baraj ve göletler gerekse özel sektör tarafından yaptırılan HES barajları ile dikkat çekiyor. İl genelinde Yukarı Fırat Havzası’nda yer alan Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerinde ağırlıklı olarak sulama; Harşit Havzası’nda yer alan merkez ilçe, Kürtün ve Torul ilçelerinde ise enerji sektörüne yönelik yapılan baraj ve göletlerin sayısı 40’ı buluyor.

DSİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, toplamda bitmiş ve inşaatı devam eden 40 adet baraj ve göletin toplam su yüzeyi alanı ise yaklaşık 30 kilometrekare olarak belirlendi. Toplam 6 bin 575 kilometrekare araziye sahip ve bu arazisinin yüzde 60’ı dağlardan oluşan Gümüşhane’de bu derin vadilere yapılan baraj ve göletler aynı zamanda şehre görsel güzellikte sağlıyor.

Geçmiş yıllarda yapılan Torul ve Kürtün barajlarının yüzeyinde yapılan tatlısu balıkçılığının yanı sıra Kelkit ilçesinin 50 yıllık hayali olan Sadak Barajı’nda su tutulmasıyla birlikte baraj gölünün etrafı turizme kazandırılması açısından tabiat parkı ilan edildi.

Çiftçinin tarlasına bereket, ülke ekonomisine milyonlarca TL katkı, şehre turistik değer katan baraj ve göletler ayrıca Türkiye’nin enerji ihtiyacına da katkı sağlıyor. İl genelinde aktif olarak enerji üreten 8 adet tesiste yıllık ortalama bin 274 gigawattsaat enerji üretilirken, Gümüşhane üretim tüketim oranında Türkiye’de Artvin ve Sakarya’dan sonra 3. sırada yer aldı.

Gümüşhane derelerinden akan sulardan üretilen elektrik, şehrin tükettiği elektriğin yüzde 579’una ulaşarak ülke ekonomisine ciddi katkı sağlarken, Gümüşhane Türkiye’de kurulu güç sıralamasında ise 624 megawatt enerji kapasitesiyle 33. sırada yer aldı.
Kaynak: İHA