Bayburt'ta 'Batıda İslam Karşıtlığı' Konferansı

Bayburt Üniversitesinde 'Batıda İslam Karşıtlığı' konulu konferans gerçekleştirildi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'ndaki konferansa konuşmacı olarak Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Bezci katıldı.

Bezci, İslam karşıtlığının tersinden bir oryantalizm olduğunu, bu oryantalizmin de Edward Said tarafından ortaya atılan ve herkes tarafından bilinen oryantalizmden farklı olarak günümüzde 'yeni oryantalizm' olarak adlandırıldığını belirtti.

'Bu yeni oryantalizm dediğimiz şey aslında İslam karşıtlığı ile de çok alakalı bir şey.' diyen Bezci. sözlerine şöyle devam etti:

'Şimdi Avrupa için artık içerideki Müslümanlarla ne yapacaklarına dair bir sorun. Yani 'ne yapacağız bu Müslümanlarla', 'Müslümanlarla nasıl bir ilişki kuracağız?' Uzun zamandan beri bunun siyaset literatürüne yansıyan bir sürü teorisiyle oyalanıp duruyoruz.'

Bezci, günümüzde yeni oryantalizm olarak adlandırılan bu durumun özellikle 1990'lı yıllarda, çoğunlukla da Fransız politik felsefesi içinde kendine yer bulduğunu ifade ederek, 'Evet içimizde olsunlar ama çok da bizden değiller. Yani bir anlamda farklı farklı alanlarda 'bu içimizdeki Müslümanları ne yapacağımızın' sorusunu oluşturmaya çalıştılar ya da bir cevabını oluşturmaya çalıştılar. Doğrusu 'bu içimizdeki Müslümanları ne yapacağız' sorusu işte yeni oryantalizm dediğimiz bağlamı da kendiliğinden doğurdu. Çünkü artık oryantalizm bir nevi aslında neredeyse çökme yoluna girmiş Avrupa projesinin bir yüzü olarak bize yansıyor.' diye konuştu.

Konferansı, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, akademisyenler ile öğrenciler dinledi.

Bezci'ye konferans sonunda Belediye Başkanı Memiş tarafından çini işlemeli tabak hediye edildi.

Kaynak: AA