ASEAN Ülkelerinin Arakan Toplantısı

Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi:'Myanmar'daki Arakanlı Müslümanların durumundan endişe duyuyoruz. Arakanlı Müslümanlar Myanmar'da azınlık da olsa, insan hakları her şeyin üzerinde tutulmalıdır'

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara uygulanan şiddetten derin endişe duyduğunu belirterek, ülkede Müslümanlar azınlık da olsa, insan haklarının herşeyin üzerinde tutulması gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin daveti üzerine Arakan'daki durumu görüşmek üzere Yangon'da bir araya geldi.

Jakartglobe'da yer alan habere göre, toplantıya katılan Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi, 'Endonezya olarak Myanmar'daki Arakanlı Müslümanların durumundan endişe duyuyoruz. Arakanlı Müslümanlar Myanmar'da azınlık da olsa insan hakları her şeyin üzerinde tutulmalıdır.' dedi.

Bölgede huzurun sağlanması için çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Marsudi, 'Myanmar'ın, güvenlik ve polis gücü kapasitesini artırma ve Arakan eyaletinde uzlaşma sürecinde dinler arası diyaloğu kolaylaştırma konularında yardıma ihtiyacı var.' diye konuştu.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, 9 Aralık'ta Bali Adası'nda eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Rohingyalar Danışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan ile Arakan eyaletinde yaşananları ve yapılacak yardımlar konusunu değerlendirdiği bir görüşme yapmıştı.

Widodo görüşmeden sonra, 'Annan ile Myanmar'da yaşanan olayları ve Arakan Müslümanlarına yardım konusunu konuştuk. Endonezya hükümeti olarak en kısa sürede Arakan Müslümanlarına yardımlarımızı ulaştıracağız.' ifadesini kullanmıştı. Endonezya Devlet Başkanı, ilk etapta, battaniye, tıbbi malzeme ve gıdadan oluşan yardım paketinin, daha sonra da uzun vadeli yardımların Myanmar'a ulaştırılacağını söylemişti.

Arakan'da 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi 29 kişi ölmüştü. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilerek operasyon başlatılmıştı. Operasyonlarda 17'si asker ve 76'sı 'saldırgan' 93 kişi hayatını kaybetmiş, 575 kişi gözaltına alınmıştı.

Arakanlı Müslümanlar dayanışma grupları, operasyonların başlamasından bu yana eyalette 400 Müslüman'ın öldürüldüğünü ileri sürerken Myanmar hükümeti ölü sayısını 86 olarak açıklamıştı.
Kaynak: AA