ASEAN Ülkeleri Arakan İçin Bir Araya Geldi

Malezya, üye ülkelere Arakan'a insani yardım götürülmesi için iş birliği çağrısında bulundu.

Malezya, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara uygulanan şiddetten derin endişe duyduğunu açıkladı.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) dışişleri bakanları, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin daveti üzerine Arakan'daki durumu görüşmek üzere Yangon'da bir araya geldi.

Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Aman, toplantıda ülkesi adına sunduğu belgeye dayanarak birçok kaynaktan Arakan'da keyfi tutuklamalar, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin yargısız infazı, tecavüz ve Müslümanlara ait köylerin yakılmasına ilişkin iddialar içeren bilgi aldıklarını belirtti.

Aman, ASEAN ülkelerine, yaklaşık iki aydır gazeteciler ve yardım görevlilerinin girişine izin verilmeyen bölgeye insani yardım götürülmesi için iş birliği çağrısında bulundu.

Belgede, 'İddia edilen insan hakları ihlallerinin, hükümet yetkilileri tarafından yürütülen güvenlik operasyonları adı altında işlenmesi rahatsızlık vericidir.' ifadeleri kullanıldı.

Myanmar'ın Arakan'daki krize çözüm bulmak amacıyla tarafsız uzmanlardan oluşan bir grubun oluşturulmasını önerdiğine işaret edilen belgede, 'Myanmar hükümetinin, bölgede 'etnik temizlik' ve 'soykırım' iddialarını saf dışı bırakmak için şeffaf olması ve bölgeye erişime izin vermesi gerekmektedir.' ifadeleri yer aldı.

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi de gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda Arakan'a insani yardım gönderilmesi konusunda uzlaşmaya varıldığını fakat henüz net tarih belirlenmediğini söyledi.

Arakan eyaletinde son aylarda yaşanan şiddet olayları, nüfusunun çoğu Müslüman olan Malezya ve Endonezya başta olmak üzere ASEAN üyesi devletlerde endişeye yol açmıştı.

Arakan'da 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi 29 kişi ölmüştü. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilerek operasyon başlatılmıştı. Operasyonlarda 17'si asker ve 76'sı 'saldırgan' 93 kişi hayatını kaybetmiş, 575 kişi gözaltına alınmıştı.

Arakanlı Müslümanlar dayanışma grupları, operasyonların başlamasından bu yana eyalette 400 Müslüman'ın öldürüldüğünü ileri sürerken Myanmar hükümeti ölü sayısını 86 olarak açıklamıştı.
Kaynak: AA