'Arapça, İngilizce'den Daha Elzem'

Anadolu Arapları Derneği Genel Başkanı Uçak: 'Ülkemiz için aslında Arapça, İngilizce'den daha elzem bir dil.'

Anadolu Arapları Derneği Genel Başkanı Ömer Uçak, 'Ülkemiz için aslında Arapça, İngilizce'den daha elzem bir dildir.' dedi.

Şanlıurfa'da, dernek tarafından Mehmet Akif İnan Konferans Salonu'nda organize edilen etkinliğe, kentteki Arap kökenli vatandaşların yanı sıra Batman ve Mardin gibi çevre illerden de çok sayıda kişi katıldı.

Uçak, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaklaşık 8 milyon Arap nüfusunun bulunduğunu belirterek, Arap kökenli vatandaşların daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ikamet ettiğini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) 6 resmi dilinden (İngilizce, Fransızca, Çince, Rusça ve İspanyolca) birinin de Arapça olduğunu vurgulayan Uçak, Arapça'nın İslam coğrafyasının ortak dili olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin çevresindeki birçok ülkede Arapça'nın hakim olduğunu vurgulayan Uçak, Türkiye'de de Arapça'ya gereken ilginin verilmesini istedi.

Uçak, Arapça'nın Türkiye için önemine değinerek, şöyle devam etti:

'Ülkemiz için aslında Arapça, İngilizce'den daha elzem bir dildir. Hemen yanı başımızda dünyanın güç merkezi konumundaki Orta Doğu var. Biz bu Orta Doğu'ya, Arap dünyasına açılamazsak nasıl güçlü bir ülke olacağız. Yanı başımızdaki insanlarla iletişim kuramıyorsak, kendi ülkemizin içindeki insanlarla iletişim kuramıyorsak gidip İngilizce'yi, Rusça'yı, Fransızca'yı öğrenmenin bir anlamı olabilir mi? Arapça bu anlamda hem Araplar hem Müslümanlar hatta dünyadaki diğer milletler için önemli bir dildir. Arapça, tarihi değeri, kültürel zenginliği bakımından olsun Türkiye'nin Osmanlı'nın Selçuklu'nun geçmişinde tüm eserlerin Arapça olması, Arapça'nın İslam medeniyetinin ortak dili olduğunu göstermektedir.'

Etkinliğe katılan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri de Arap kökenli vatandaşlarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'nin tarih boyunca farklı etnik kökendeki vatandaşlarla kardeşçe yaşadığına dikkati çeken Cevheri, ülkenin birlik ve beraberliğini bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini ifade etti.

Etkinlik, çocukların Arapça türküler seslendirmesiyle sona erdi.
Kaynak: AA