Myanmar'da Kaçin Bağımsızlık Ordusu'nun Karargahları Ele Geçirildi

Myanmar ordusu, ülkenin kuzeyindeki Kaçin eyaletinde silahlı etnik gruplara ait karargahları ele geçirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen askeri yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cuma günü erken saatlerde başlayan operasyonun ardından karargahları ele geçirilen isyancıların bölgeden çıkarılması için hükümetten onay beklediklerini belirtti.

Hükümet güçlerinin 'savaş uçakları ve ağır silahlarla' Kaçin Bağımsızlık Ordusu'nun (KIA) karargahlarının bulunduğu Laiza kasabasına saldırdığı ve Gidon Karakolunu işgal ettiğini söyleyen yetkili, bir hafta süren çatışmalarda 10 askerin öldüğünü ifade etti.

Yetkili, 'Gidon'un ele geçirilmesinin ardından, Laiza'yı almak bizim için hiç de zor olmadı. Fakat bizler hükümetten onay almadan isyancıları bölgeden çıkarmayacağız.' dedi.

Yerel medyada yer alan haberlerde her iki tarafın da ağır kayıplar verdiği belirtildi.

Kaçin'in merkezi Myitkyina'da ekim ayında toplanan yüzlerce kişi, ordunun bölgedeki isyancılara yönelik saldırılarına tepki göstererek KIA'ya yönelik saldırıların durdurulmasını istemişti.

Myanmar'ın kuzeyinde Çin sınırında bulunan Şan eyaletinde etnik isyancı gruplar, 5 Aralık'ta, hükümet ile Çin'in ara buluculuğunda görüşme talebinde bulunmuştu. Etnik isyancı grupların oluşturduğu Kuzey İttifakı'ndan yapılan ortak açıklamada, Myanmar ordusunun isyancılara yönelik saldırılarını derhal durdurması çağrısı yapılmıştı.

Myanmar hükümeti, bu ayın başında eyaletteki Mongkoe kasabasının ordu tarafından kontrol altına alındığını açıklamıştı. Hükümet açıklamasında, ordunun kasabaya helikopterler ve ağır silahlarla müdahalesinin ardından Kuzey İttifakı grubunu oluşturan, Kaçin Bağımsızlık Ordusu (KIA), Ta'an Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA), Myanmar Ulusal Demokratik İttifakı Ordusu (MNDAA) ve Arakan Ordusunun bölgeden çekildiği ifade edilmişti.

Myanmar yönetimi ile Kaçin isyancıları arasındaki 17 yıllık ateşkes, Haziran 2011'de başlayan çatışmalarla sona ermişti. Çatışmalar sonucu 10 binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Ülkedeki etnik gruplar, merkezi yönetime ve orduya karşı silahlı eylemler düzenliyor, daha fazla özerklik talebinde bulunuyor.

Kaynak: AA