Gümüşhane Vali Yardımcısı Ve Yazar Şenol Turan'a İmza Günü Düzenlendi

İlk kitabı ‘Deli Adamlar Ülkesi’nden sonra yok satan ‘Alaturka Münzevi’ adlı kitabıyla edebiyat dünyasında ses getiren Gümüşhane Vali Yardımcısı Şenol Turan için söyleşi ve imza günü düzenlendi.

Gümüşhane Vali Yardımcısı Ve Yazar Şenol Turan'a İmza Günü Düzenlendi
Gümüşhane Kitap Kulübü organizasyonunda Ara Cafe de düzenlenen etkinlikte, Vali Yardımcısı Turan kitapseverlerle buluşarak, söyleşi gerçekleştirdi, kitaplarını imzaladı.

Gümüşhane Vali Yardımcısı iken Erzurum’un Oltu ilçesine Kaymakam olarak atanan ve görevinin son günlerinde Gümüşhane’deki kitap sevdalılarıyla buluşan Turan, yazmaya başlama serüveninden okumaktan en çok zevk aldığı yazarlara varıncaya kadar tüm soruları cevaplandırdı.

“Milletimizin başı sağ olsun”

Turan söyleşisinin başında, son zamanlarda ülkede yaşanan terör hadiselerine değinerek, “Malumunuz bu aralar tatsız hadiselerle cebelleşiyoruz. Bugün bu toplantıyı iptal etmek gibi bir düşünce aklımızın köşesinden geçmedi. Nihayetinde bu acılar üç gün, beş gün sonra azalan acılar değil, aksine hatırladıkça tazeliğini koruyan acılar. Dolayısıyla hiçbir zaman azalmayacağı için, bu tür programları iptal etmek onların isteğini yerine getirmek olacaktı. O nedenle vefat eden, şehit olan bütün sivil ve asker kardeşlerimize Allahtan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. İnşallah bu son olur, bir daha böyle acılar yaşayamayız” diye konuştu.



“Nicelikten ziyade niteliğe önem veren bir insanım”

İşi gereği kalabalıklara yıllardır hitap ettiğini ancak buna rağmen heyecanlandığını itiraf eden Turan, “Bizleri buluşturan kitap kulübünün değerli başkanı Selami Öktem’e, kıymetli eşlerine ve kitap kulübü üyelerine teşekkür ediyorum. Ben işim gereği kalabalıklara yıllardır hitap ediyorum ama heyecanlandığımı itiraf edeyim. Çünkü bu denli seçkin bir kitleyle çok fazla, çok sık bir araya gelemiyoruz maalesef. Nicelikten ziyade niteliğe önem veren bir insanım. Kitap okuyan her insan benim için çok değerlidir, bir adım öndedir diğerlerine nazaran. O nedenle bugün burada olmaktan ayrıca çok büyük mutluluk duyduğumu, keyif aldığımı itiraf etmem gerekiyor” dedi.



“Kitap okuduğunuz için ayrıca özel insanlarsınız”

Etkinlikteki katılımcılara, “Sizler irade sahibi, kitap okuduğunuz için de ayrıca özel insanlarsınız” diyen Turan, “Burada benim ifade edeceğim, söyleyeceğim şeyler benim doğrularım. Bunlar kesinlikle genel geçer doğrular değil. Belki vakti zamanında doğru olmadığını düşündüğüm doğrular. Ve ilerleyen zamanlarda da değişebilecek doğrular, an itibari ile benim doğrularım diyelim. Sizler irade sahibi insanlarsanız. Hür düşünen insanlarsınız. Kitap okuduğunuz için de ayrıca özel insanlarsınız. Dolayısıyla takdir sizlere aittir. Onları benimsemek ya da benimsememek” ifadelerini kullandı.

“Kitap sayesinde iletişim kuruyoruz”

Kitap yazmaya başlama serüvenini ile ilgili de kitapseverleri bilgilendiren Turan, bunun çok evveliyatı olmadığını ve ilk kitabının 2015 yılında çıktığını, tanımadığı insanlarla kitap sayesinde iletişim kurduğunu ve irtibata geçtiğini belirterek, şöyle devam etti: “Kitap yazma serüvenime gelince, Allah, ‘Oku’ dedi, ben de okudum. Hayat, ‘yaz’ dedi, yazıyorum, ölüm bir gün ‘sus’ diyecek susacağım. Yabancı bir yazarın dediği gibi, tek derdim ölümden bir şeyler kurtarmaktır. Günün birinde, hepimiz faniyiz, öleceğiz. Geriye bir şeyler bırakmak istiyorum. Söz uçar, yazı kalır misali. Benim de tek derdim, ölümden önce, ölümden bir şeyler kurtarmak. Bunu yaparken de alelade bir şey olsun istemiyorum. Yazarken, kaliteli bir ürün ortaya koymaya çalışıyorum. İnsanların okudukça mutlu olabilecekleri bir eser ortaya koymaya çalışıyorum.”

“İlkokul yıllarına kadar dayanıyor”

Kitap okuma merakının ilkokul yıllarına kadar dayandığını sorulan bir soru üzerine açıklayan Turan, şunları kaydetti: “Klasiktir ama ben Tom Miks ve Teksas’la başladım. Çizgi romanları çok severdim. Hatta o dönem onlara ulaşmak çok zordu. O dönemde gazetelerin ek olarak verdiği çizgi romanlar vardı, ben onları heyecanla beklerdim. Babam, devlet memuruydu, çok okumazdı ama okuyan insanlar için de elinden gelen her şeyi yapardı. O bile bana yetti, diyebilirim. Daha sonra tarihe karşı büyük bir merak saldım. Tarih kitaplarına yoğunlaşmaya başladım. Daha sonra klasik dünya edebiyatı merakım oldu. Akabinde cumhuriyet dönemi yazarları, Yakup Kadriler gibi. Ortaokul yıllarında içtihat biraz daha arttı. Lisede üniversite sınavları nedeniyle biraz ara vermek zorunda kaldım. Üniversitede tempoyu çok fazla artırdım. Üniversitede bir taraftan okudum, bir taraftan çalıştım. Önce bir turizm şirketinde çalıştım. Daha sonra kütüphanede bir görevli arandığını duyunca oraya başvurdum. Yaklaşık üç yıl da kütüphanede çalıştım. Onun da çok büyük faydası oldu. İş hayatına atıldıktan sonra biraz ara verdiğimi söyleyebilirim ama son beş yıldır da kendime ‘kitap kurdu’ denilebilecek seviyeye geldim. O kadar ki kitap okumadığım gün bir eksiklik hissediyorum.”

Turan, söyleşisi ve katılımcıların sorularını cevaplandırmasının ardından kitaplarını imzaladı. Turan’ın kitabını okuyan kitapseverler de, kitabı çok beğendiklerini ve bir solukta okuduklarını belirtti.



Kitabı yok satıyor

Öte yandan Turan’ın kitap mağazalarında da satışa sunulan ‘Alaturka Münzevi’ kitabı yok satarak raflarda tükenirken, internetten satış yapan birçok sitede de kitap tükenenler arasında yerini aldı.

Vali Yardımcısı Turan, ikinci kitabı ‘Alaturka Münzevi’ ile ziyaretçi rekoru kırılan 35.Uluslararası İstanbul Kitap Fuarında imza gününe de katılmıştı.
Kaynak: İHA