Suudi Arabistan'dan Hedasi Barajı'na Sürpriz Ziyaret

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in danışmanı Ahmed el-Hatib'in, Mısır ve Etiyopya arasında krize neden olan Hedasi Barajı'nı (Nahda) ziyaret ettiği bildirildi.

Etiyopyalı kaynaklardan alınan bilgiye göre, dün resmi temaslarda bulunmak üzere Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya gelen Hatib, Hedasi Barajı'na sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Hatib'i barajın proje müdürü Semegnew Bekele karşıladı. Ziyaretle ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi.

Etiyopya'nın, Nil Nehri üzerine inşa etmeyi planladığı Hedasi Barajı projesi sebebiyle nehrin kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, proje hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemişti.

Fransa ve İspanya tarafından hazırlanan ve Suriye'nin Halep kentinde çatışmaların durması ile askeri uçakların kent üzerinde uçuşuna son verilmesini içeren BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını Rusya 8 Ekim'de veto etmiş, 'hava saldırılarına atıfta bulunmayan ve sadece ateşkes çağrısı ile insani yardımların ulaştırılmasını talep eden' karşı tasarıya Mısır evet oyu vermişti.Mısır ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler de Mısır'ın Rusya'nın tasarısına destek vermesiyle gerilmişti.
Kaynak: AA