Sarıkamış'ta Kayak Sezonu Öncesi İlk Toplantı Yapıldı

Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde Kars’ın Sarıkamış İlçesinde kayak sezonu öncesi değerlendirme toplantısı yapıldı.

Sarıkamış'ta Kayak Sezonu Öncesi İlk Toplantı Yapıldı
WhitePark Otel’de düzenlenen toplantıya Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı Mir Hasan Taş, Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Türk Hava Yolları Kars Satış Müdürü Fatih Karahacıoğlu ve Sarıkamış Dağ A.Ş. Müdürü Ebubekir Urhan, Kars Oteller ve Lokantalar Derneği (KARSOD) ve Kars Turizm Seyahat Acentesi Başkanı Halit Özer, Sarıkamış’ta bulunan Turizm Otel Sahipleri ve Müdürleri, Turizm Acente Sahipleri ve gazeteciler katıldı.

Toplantıda söz alan katılımcılar, Sarıkamış’ta kış ve yaz turizminin gelişmesi ve olumuz ön yargıların ortadan kaldırılması için yapılması gerekenleri masaya yatırdı. Sarıkamış’ın öncelikli olarak yerel basın ve kente görev yapan ulusal basın ve medya temsilcileri marifetiyle de tanıtımının önemine değinilen toplantıda, tüm paydaşların birlik ve beraberlik içerinde ortak hareket etmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Uçak seferlerinin saatlerinin ve sayısının değiştirilmesi ile fiyatlarının düşürülmesine de dikkat çekilen buluşmada, bir sonraki toplantıda turizmin geliştirilmesi için raporlar hazırlanarak sunulması kararı alındı.

Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı Mir Hasan Taş ise düzenlenen toplantı hakkında bilgi vererek,“Bizim tabi ki Sarıkamış Marka Kent. Bu hususla ilgili gün ışığına kadar otellerimizle birlikte devam eden çalışma sonucu bu kayak sezonunu açmış bulunmaktayız. Bugün burada bizim eksiklerimiz neler? Neler yapabiliriz? Gibi konuları görüşmek üzere bugün burada toplanmış bulunmaktayız. Sarıkamış’a sahip olmakla birlikte, Turizm Birliği ile güç birliği ile ortak karar merciinde biz bu faaliyet unsurlarımızı gerçekleştireceğiz. Gelen misafirlerimizin ihtiyaçları nelerdir? Temel sorunları nelerdir? Onları tartışıp çözümleyeceğiz. Aynı zamanda mekanik tesislerimizde sorunların, sıkıntıların neler olduğunu ile ilgili bilgiler alarak hazırlıklarını yapacağız. Gelen müşteri kitlesine hizmet vermek, kaliteyi arttırmak ve buna bağlı olarak yardımlaşmak gayesi ile iş ve işleyişlerimizi yürüteceğiz” dedi.

Sarıkamış’ta 5 yıldızlı bir otelin önemine değinen Başkan Taş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçmiş yıllarda yurtiçi ve yurtdışı turizm fuarlarına katıldık. Talepler hususunda en büyük eksiklerimizden bir tanesi 5 yıldızlı otelimizin olmayışıydı. Gelen acentelerinde teklifleri bu yöndeydi. Bu yıl hayırlısıyla 5 yıldızlı otelimizde açılıyor. Bu da bize bir ivme kazandıracak. Tabiki hepimiz işletme sahibiyiz. Sarıkamış’a gönül veren insanlarız. Önümüzdeki dönemlerde hem yurtiçi hem de yurtdışı fuarlara katılmayı planlıyoruz. Moskova ve Dubai fuarı çalışma planımızda. Kars Sanayi ve Ticaret Odası aracılığıyla ve KOSGEB desteğiyle bu fuarlara katılımımızı gerçekleştireceğiz. Yurtiçi ve yurtdışı fuarlar önem arz ediyor. Belki acentelerin birçoğuna ulaşamayabiliriz ama o fuarlarda bütün acenteler ile karşı karşıya gelebiliyoruz. Sorunlarımızı, sıkıntılarımızı dile getirebiliyoruz.”

Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, geçtiğimiz gün 10’ncusu düzenlenen İzmir Travel Turkey Turizm Fuarı’nı değerlendirerek Kars’ın ön plana çıktığını söyledi.



Fuarın ardından olumlu dönüşler alındığını söyleyen Müdür Doğanay: “İnşallah bu olumlu dönüşler buraya da ziyaretçi olarak yansır. Malumunuz Sarıkamış’ımız talihsiz ve kötü bir sezon geçirdi. Tamamen idarecilerin ve coğrafyanın dışında olan bir olaydı bu. Doğal olarak bu yaralar sarıldı. 2017’ye daha hızlı, daha dinamik, daha güzel bir şekilde başlamak istiyoruz. Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak bizim ilk atağımız turizm olacak. Turizmde de tanıtım ayağı olacak. Tanıtım ayağı da nedir? Türkiye’de düzenlenen Turizm Fuarlarının en büyükleri Travel Turkey idi. Travel Turkey Fuarına katıldık. Bu fuarda tabi biz farklı bir konsept işledik. Konsepti şöyle işledik; TRA bölgesi dediğimiz Sayın Ulaştırma Bakanımız Ahmet Arslan’ın da söylediği gibi Cazibe Merkezi ilan edilen 4 il beraber katıldık. Hem Ulaştırma Bakanımızın izinden, sözünden ve ilkesinden yaklaşalım dedik olaya. Kars’ın önderliğinde Ardahan, Iğdır ve Ağrı birbirini destekleyen destinasyonlar olarak beraber fuara katılmış olduk. Bu da İzmir basını ve İzmir bürokrasisi tarafından çok doğru bir ayak olarak tespit edildi. Onun için de İzmir turizm basının bize yaklaşımları çok sıcak ve yakın oldu” diye konuştu.

Kars Oteller ve Lokantalar Derneği (KARSOD) ve Kars Turizm Seyahat Acentesi Başkanı Başkanı Halit Özer ise acenteye gelen şikayetlerden bahsederek, daha çok müşterilerin fiyatlardan sıkıntı yaşadıklarını söyledi.



Başkan Özer, “Tabi fiyatları araştırdığımız zaman Telesiyejlerin ücreti, havaalanı transferi gibi ek hizmetler eklenince bu fiyatın arttığını gördük. Ben de bu durumu Vali beye ileterek Vali beyle de görüştüm. Talepler geliyor bunu inşallah ayın 20’sinden sonra göreceğiz. Çünkü herkese opsiyon tarihi vermişiz 20-25 Aralık arası. Otel fiyatlarına bakıyoruz, uçak fiyatlarına bakıyoruz misafirlerin Uludağ’ı tercih etmemesinin hiçbir nedeni yok, Alplere gitmemesi için hiçbir nedeni yok. Uçak fiyatları ile ilgili UDH Bakanımız Ahmet Arslan’a bir brifing verdik ve uçak fiyatlarında bir düşüş başladı.

Bir kişinin gidiş-geliş 600-650 TL iken şimdi 300-310 TL’ye kadar düştüğünü görebiliyoruz. Geçtiğimiz gün sayın Valimiz Rahmi Doğan ile görüşme gerçekleştirdim. Hafta sonu uçak saatleri hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Hafta sonu kış turizmini Sarıkamış’ta hareketli geçirebilmek adına Cuma akşamı uçağın gelmesi ve Pazar akşamı uçağın gitmesi ile ilgili Vali bey bütün notları alarak konuyu Bakan beye ileteceğini ve bunu 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle faaliyete koyacağını söyledi.

Sarıkamış’taki işletmeler adına bizde Kars’ta elimizden geleni yaptık, yapıyoruz. KARTAB’ın toplantısında da sayın Vali Yardımcımız Erdinç Dolu ve Belediye Başkanımız Köksal Toksoy’a da dile getirdim. Sarıkamış’ta yapılması gereken ve öncelikli olanlar nedir ile ilgili kendileriyle bir Sarıkamışlı gibi, Sarıkamış’ta bulunan bir otelci gibi bir takım taleplerde bulunduk. Niye? Çünkü global anlamda Kars ve Sarıkamış’ı düşünsek de bireysel ticari kazancımızda var. Kendi ticari kazancımızı da bireysel anlamda tek düşünemiyoruz. Ancak kendimizin kazanabilmesi için diyoruz sayın Valim, sayın Başkanım bunun böyle olması lazım. Bunun böyle olması lazım ki bizler iş yapabilelim, ticaret yapabilelim, çarkımız dönsün” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Türk Hava Yolları Kars Satış Müdürü Fatih Karahacıoğlu ve Sarıkamış Dağ A.Ş. Müdürü Ebubekir Urhan toplantıya katılan otel sahiplerinin sorularını yanıtladı.
Kaynak: İHA