Kamu Hastaneleri Birliği'nden 4 Yıllık Değerlendirme

Bartın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doktor Osman Açıkgöz, göreve geldikleri 2012 yılından bu yana hastanenin fiziki şartlarının ve hizmet kalitesinin hızlı bir artış yaşadığını belirtti. Açıkgöz süreçte, tedavi olan hasta sayısının artığını ve diğer illere yapılan sevklerde yüzde 330’lara varan düşüşün yaşandığını kaydetti.

Kamu Hastaneleri Birliği'nden 4 Yıllık Değerlendirme
Bartın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından kuruluşunun 4. yılı kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Bartın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Osman Açıkgöz, 2012 yılından bu yana yapılan çalışmaları sıraladı. 2012 yılında 46 milyon TL olan Kamu Hastaneler Birliği gelirinin 2016 yılı sonunda 76 milyon TL’ye ulaştığının belirten Açıkgöz, “2015 yılında sadece 913 bin kişinin ilimizde muayene ve tedavileri yapıldı. Nüfusumuzun 201 bin civarında olduğu düşünülürse 913 bin rakamı oldukça güçlü ve ciddi bir rakam. Tabi biz her gün büyük bir motivasyonla kapımıza gelen, bize elini uzatan tüm vatandaşlarımıza en sağlıklı, en kaliteli hizmeti vermek için gece gündüz çalışmaya devam ettik. Tüm idarecilerimiz ve ekibimizle birlikte 4 yıldır durup dinlenmeden bu işlemleri yaptık. Hiçbir zaman iki günümüz bir olmadı. Bu 4 yıl boyunca hemen hemen her gün ya yeni bir proje ya da yeni bir birimin açılması için uğraştık. Çok ciddi yatırımlarda yapıldı ilimizde. Yaklaşık bin 250 çalışanımız var ve her gün ortalama 4 bin 200 kişiye 2’inci basamak sağlık hizmeti veriyoruz” dedi.

“Hasta sayısı arttı, sevk azaldı”

Bartın’daki kamu hastanelerine başvuranların sayısının da her geçen gün arttığına ve sevk sayılarının da azaldığına dikkat çeken Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “2012 yılında sağlık tesislerimize toplam başvuru sayısı 694 bin iken bugün itibariyle 966 bin kişi Bartın Kamu Hastaneler Birliği sağlık tesislerinden faydalanmaktadır. Hasta başvuru sayısı polikliniklerde yüzde 39, acillerde ise yüzde 37 oranında artmıştır. Yıllık ortalama yüzde 2 nüfus artışı olduğunu düşünecek olursak yüzde 40’lı rakamlar kamu hastanelerine gelen hasta sayısı açısından oldukça ciddi bir rakam. Acil servise başvuru sayısı yüzde 37 artığı halde sevk sayılarımızda yüzde 66 düşüş meydana getirdik. İşte devletimizin bize gönderdiği her kuruşu bir sürü yeni hizmet alanına dönüştürdük. Bunlarda bize daha önce dışarıya sevk ettiğimiz hastaları artık sevk etmeme lüksünü birlikte getirdi. 974 olan sevk sayımız bugün itibariyle 334’lere düştü. Bu sadece bir rakam olmanın çok çok ötesinde bir değer. Çünkü her bir sevk dakikaları çok çok kıymetli olan bir hastanın ilimizde tedavi olması, her bir sevkle beraber giden ambulansın ve ekibin artık gitmediği anlamına geliyor."

"Hizmet kalitesi arttırılıyor"

Fizik donanımı hızlı şekilde artıdıklarını da kaydeden Açıkgöz, şöyle devam etti: "2012 yılında acil servisimiz çok daha kısıtlı sayıda hastaya bakabilen ve bana göre gerek personelin gerekse de başvuran hastalarımızın motivasyonlarını son derece olumsuz etkileyen bir yapıdaydı. Tabi en önemli vizyonumuz acil servisin çok hızlı bir şekilde düzeltilmesiydi. Bana göre bir sağlık tesisi oraya girdiğinizde size ilk olarak size ‘Evet ben yakınımı bu hastaneye getirebilirim’, ya da ‘Ben bu birimde tedavi olabilirim’ duygusunun hasıl olması gerekiyor. Acil serviste yaptığımız ilk işlev sosyal alanların ve fiziksel alanların çok hızlı bir şekilde düzenlenmesiydi. Tabi her geçen gün biz acil servisteki hem fiziksel yapıyı hem de hizmet kalitesini artırmak için sürekli yeni projeler üretmek çabası içerisindeyiz. Bir diğer sıkıntılı alanlarımız da çocuk acili idi. Çocuk acili gerek fiziksel yapısı gerekse de uzaklığı sebebiyle biraz daha yavaş kalmıştı. Orada ki fiziksel donanımlarımızı da çok hızlı bir şekilde yeniledik ve yenilemeye devam ediyoruz.”
Kaynak: İHA