Grip Olmadan Kışı Atlatın

Özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı kış aylarında havaların soğuması gibi faktörlerle ortaya çıkan grip, yaşam kalitesini düşürüyor. Gribin ciddi sonuçları olan ve ağır seyreden bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, istirahat etmeyi öneriyor.

Grip Olmadan Kışı Atlatın
Medical Park İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Tolga Öz, gribin, influenza virüslerinin, çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır ve ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açtığını söyledi.

Bu kadar ciddi tablolara yol açan gribin, halk arasında soğuk algınlığı ile karşılaştırıldığını ifade eden Dr. Öz, “Soğuk algınlığı; ateş yükselmeden hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karşılaştırılmamalıdır” dedi.



Yaşlılar ve gebeler dikkat

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Tolga Öz, “Grip, ağır seyreden bir hastalık. Soğuk algınlığı ayakta daha hafif atlatılabilirken, gribe ateş de eşlik ediyor. Çocuk, yaşlı ve akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde bronşit, sinüzit, kulak enfeksiyonu ve zatürre gibi komplikasyonlara yol açabilen grip, hayati tehlike olan bir tabloya dahi neden olabiliyor” dedi.



"Ellerinizi sık sık yıkayın"

Grip virüslerinin özellikle el temasıyla bulaştığını dile getiren Dr. Öz, “Bu nedenle telefon, mouse ve kapı kolları gibi ortak kullanılan eşyalarla ya da tokalaşmayla bulaşma ihtimalini en aza indirgemek için grip olan kişilerin bu dönemde sık sık ellerini yıkaması gerekiyor” diye konuştu.



"Mevsim sebzeleri tüketin"

Medical Park İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Tolga Öz, şunları söyledi:

“Gripten korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesini engellemekten geçer. Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyilmeli, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca gribe bağlı ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahatı önerilir.”
Kaynak: İHA