Çin Ve Filipinler Arasındaki Güney Çin Denizi Gerginliği

Filipinler Devlet Başkanı Duterte: 'Siyaset oyununda, Tahkim Mahkemesinin kararını bir kenara bırakacağım. Çin'e her hangibir dayatmada bulunmayacağım'

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesinin, 'Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine' dair kararını 'bir kenara bırakacağını' belirtti.

Düzenlediği basın toplantısında, bir ABD düşünce kuruluşunun raporunda, Çin'in ihtilaflı sularda inşa ettiği suni adalara silah yerleştirdiği ileri sürülüyor olmasının kendisinin Pekin hükümetine yönelik tavrını etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Duterte, Çin'e baskı uygulamak istemediği söyledi.

Duterte, 'Siyaset oyununda, Tahkim Mahkemesinin kararını bir kenara bırakacağım. Çin'e herhangi bir dayatmada bulunmayacağım.' dedi

Duterte'den önceki Filipinler yönetimi, 2013'te Tahkim Mahkemesi başvurarak, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı.

Lahey'deki mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek, Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda Çin'in, 'Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu' yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı kaydedilmişti. Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Pekin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek, kararı 'mesnetsiz' olarak nitelemişti.

Filipinler'in eski Devlet Başkanı Benigno Aquino, Çin ve Filipinler arasındaki gerginliği yumuşatmak üzere Hong Kong'a gitmiş, Çin de bu ziyaretlerin ardından Filipinler ile her türlü müzakereye hazır olduklarını açıklamıştı.

Diğer yandan, Duterte, Çin ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Barack Obama hakkında daha önce sarf ettiği ağır hakaretleri tekrarlamış, ABD ile ortaklıklarının şimdiye kadar kendilerine hiçbir şey kazandırmadığını, artık eski politikaların tarihe karıştığını, ABD yerine Çin ile yeni ortaklıklara gideceklerini açıklamıştı.
Kaynak: AA