Başbakan Yardımcısı Kaynak Açıklaması

'(Kayseri'deki terör saldırısı) Bu hadise Türkiye'ye hangi mesaj verilmek istenirse istensin, Türkiye'yi asla istikametinden saptırmayacaktır' '(Halep'te sivillerin tahliyesi) Zannediyorum birazdan inşallah iyi bir havadis alacağız. Taraflar arasında belli bir uzlaşmanın sağlandığını az önce buraya gelirken haber aldık. Umarım bu uzlaşma bozulmaz'

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kayseri'deki terör saldırısına ilişkin, 'Bu hadise Türkiye'ye hangi mesaj verilmek istenirse istensin, Türkiye'yi asla istikametinden saptırmayacaktır.' dedi.

Kaynak, Kahramanmaraş'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte bütün dünyaya bir insanlık örneği göstermek için hazırlandıklarını belirtti.

Halep civarında insanlar, savaş uçaklarının attığı bombalarla harabe haline gelmiş enkazların altında can çekişirken Kahramanmaraş'ta ve aynı gün Osmaniye'de de hazır olan, en ileri düzey insani ve hijyen şartlarını taşıyan barınma merkezinin açılışını gerçekleştireceklerini anlatan Kaynak, Kayseri'deki terör saldırısına da değinerek, 'Tabii bu hadise Türkiye'ye hangi mesaj verilmek istenirse istensin, Türkiye'yi asla istikametinden saptırmayacaktır. Türkiye etrafından olup bitenlere kayıtsız kalmayacaktır. Çünkü Türkiye'nin güvenliği etrafındaki ülkelerdeki sınırlarından başlar. Oradaki istikrardan, huzurdan başlar.' diye konuştu.

Bir süre önce Reyhanlı'da Cilvegözü'nde olduğunu anımsatan Kaynak, şunları kaydetti:

'Orayla ilgili Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız önemli çalışmalar yapıyorlar. Türkiye içindeki bu hadiselerin arkasında bu maşayı tutan eller var. Bunu biliyoruz biz ama asla bu bölgede etrafına kayıtsız kalmasını kimse Türkiye'den beklememelidir. Ben hadiseyi çok can zayiatı, şehit, yaralı vermeden atlatabiliriz diye düşünüyorum. Gelişmeleri birazdan sayın Başbakanımız buraya intikal ettiğinde kendisi arzu ederse bilgi verebilir.'

Bir gazetecinin Halep'le ilgili son duruma ilişkin sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı Kaynak, Halep'te evvelki gün tahliyelerin başladığını bildirdi.

7 bin 500'den fazla sivilin Halep'ten İdlib'e doğru açılan, batıya doğru açılan tahliye koridorundan Ramuse bölgesini geçerek, muhaliflerin koordinatörlüğündeki bölgeye, İdlib'e geçtiklerini anlatan Kaynak, konuşmasına şöyle devam etti:

'Daha sonra dün Şii unsurlar maalesef bir tahliye konvoyuna saldırdılar, kuşatma altına aldılar. Dün mekik demokrasisi adeta sürdürdü Türkiye Cumhuriyeti hükümeti. Dışişleri Bakanımız defalarca İran Dışişleri muhatabıyla görüştü. Başbakanımız İran Cumhurbaşkanı Yardımcısıyla görüştü. Cumhurbaşkanımız çok çeşitli taraflarla görüştü. Bu gece bu çalışmaları biz devam ettirdik. Zannediyorum birazdan inşallah iyi bir havadis alacağız. Taraflar arasında belli bir uzlaşmanın sağlandığını az önce buraya gelirken haber aldık. Umarım bu uzlaşma bozulmaz. Yani orada Fua ve Kefraya bölgesinde ÖSO kuşatması altında olan 2 köy var. Orada Şii milislerin, yaralıların, hastaların olduğunu iddia ediyorlardı. Onlarla ilgili bir tahliye koridoru açılması ve aynı anda Halep'teki sivillerin İdlib'e doğru tahliyesi söz konusuydu. Dediğim gibi bu gece bu çalışmalar çeşitli unsurlarımız, güvenlik unsurlarımız, istihbarat unsurlarımız tarafından bu çalışmalar yapıldı gece boyunca. Muhtemelen bugün tekrar tahliye süreci başlayacaktır diye umut ediyorum. Tabi ayrıca bugün Reyhanlı'da milletimizin Halep'teki kardeşlerine yönelik büyük bir toplantısı var. Şu anda zannediyorum 5 binden fazla insan Türkiye'nin çeşitli yerlerinden Reyhanlı'ya ulaşmış vaziyette. Onlar da milletimizin desteğini Halep'teki masum sivillere, yaşlılara, kadınlara, çocuklara göstermek için orada olacaklar. Tabii elleri de boş gitmediler. Türkiye'nin her bir tarafından yardım tırlarıyla oradalar. Eminim bugün en azından Halep'ten sevindirici bir havadis bekliyorum inşallah.'
Kaynak: AA