Tireli Tuğgeneralden Tire Kent Müzesi'ne Bağış

Tireli Emekli Tuğgeneral Enver Topuz, 40 yıl görev yaptığı Türk Silahlı Kuvvetlerinde edindiği ödülleri Tire Kent Müzesi’ne bağışladı.

Tire Kent Müzesi'nde, emekli Tuğgeneral Enver Topuz'un ödül ve kişisel eşyalarından oluşan bölüm düzenlenen kokteylle tanıtıldı.

Emekli Tuğgeneral Enver Topuz, 40 yıl görev yaptığı Türk Silahlı Kuvvetlerinde edindiği 283 parça özel eşyayı Tire Kent Müzesi'ne bağışladığını, Tire Kent Müzesi'nin gençlere rol model olması açısından örnek müze olduğunu kaydetti.

Topuz, 'Benim 40 yıllık hayatımın gençlere rol model olması için böyle bir kapı açtılar. Biz daha düne kadar bu sokaklarda koşuyorduk. Tire'nin çocuğuyum ben. Yıllar geçti, biz bu ülkenin bir generali olma şansına sahip olduk. Komutanlar uygun gördü, milletimiz takdir etti. Gençler müzeye gelip bu köşeye baktıklarında şunu görecekler, ‘Ben de eğer asker olmak istersem general olabilirim, paşa olabilirim, cumhurbaşkanı olabilirim. Ben Atatürk olabilirim'. Kent Müzesi başarılı ve güzel bir örnek. Teşekkür ediyorum.' dedi.

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise yaptığı konuşmada Enver Paşa'nın ödüllerini evinde saklayabilecek iken bunu müzeye bağışlamasının örnek bir davranış olduğunu belirtti.

Çiçek, 'Bu çok gurur verici ve asil bir davranış. Sonsuza kadar burada saklanacak, teşhir edilecek. Tire'ye ziyarete gelenler Tire'nin ne gibi değerlere sahip olduğunu görecek.' dedi.

Konuşmalardan sonra sergi, protokol üyeleri ve halk tarafından ziyaret edildi. Emekli Tuğgeneral Enver Topuz, konuklara aldığı madalyalar ve hediyeleri hikayeleri ile anlattı.

Emekli Tuğgeneral Topuz ile ilgili şu bilgiler aktarıldı:

'Tuğgeneral Enver Topuz, 1972 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden, 1975 yılında Piyade Teğmen olarak Kara Harp Okulu'ndan, 1976 yılında da Piyade Okulu'ndan mezun oldu. Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda 16 yıldan uzun bir süre, farklı komutanlık ve görevlerde bulundu. Özel Kuvvetlerde yer aldığı 17 yıllık görev süresinin 10 yılını, yurt içinde ve yurt dışında genellikle çatışma ortamında, zor koşullarda ve özel görevlerde ailesinden ayrı olarak geçirdi. 1999 yılında hayatı pahasına yerine getirdiği görevler nedeniyle Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası ile onurlandırıldı. 2007 senesi Yüksek Askeri Şura Kararları ile Isparta'ya İç güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı olarak atandı. Bugünkü adı ile Terörle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezini kurdu ve 2 yıl komutanlığını yaptı. 40 yıl süren askerlik yaşantısında 34 yıl fiilen devletine ve milletine hizmet etti. Özel Kuvvetler’de ve komando birliklerinde yıllarca yapmış olduğu yıpratıcı ve zorlu görevler nedeniyle hizmet süresi 59 yıl 3 ay olarak kabul edildi. '

Kaynak: AA