'Teşvikler 2017 Yılında Ekonomiyi Canlandıracak'

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hinginar: 'Hükümetin son dönemde ekonomiyi canlandırmak için açıkladığı tedbirler ve teşvik paketleri önemli ve kıymetli' 'İnanıyorum ki açıklanan bu tedbirler ve teşvik paketleri 2017 yılında ivedilikle hayata geçirilirse, ekonomimize olumlu yansımasını da göreceğiz'.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, hükümetin son dönemde açıkladığı tedbir ve teşvik paketlerinin 2017 yılında ekonomiye olumlu yansımasının görüleceğini söyledi.

Türkiye İMSAD'dan yapılan açıklamaya göre, derneğin yılda dört kez çeyrek periyotlarda düzenlediği Gündem Buluşmaları'nın bu yılki son toplantısı '2017: Riskler-Fırsatlar-Teşvikler' başlığıyla gerçekleştirildi.

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hinginar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, siyasi ve ekonomik açıdan kolay geçmeyen 2016'nın tüm olumsuz gelişmelere karşın 'kayıp yıl' olarak değil bir 'durağanlaşma dönemi' olarak adlandırılabileceğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) üçüncü çeyrek verilerini açıklarken milli gelir hesaplamalarında yaptığı revizyonla birlikte inşaat sektöründe yüzde 7,4 büyüme gerçekleştiğini aktaran Hinginar, bu artıştaki ana etkenin Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Orhangazi Köprüsü ile 3. Havalimanı inşaatı gibi büyük ölçekli kamu projeleri olduğunu dile getirdi.

İnşaat malzemesi sektöründeki firmaların çoğunun köklü firmalar olduğunu vurgulayan Hinginar, şu ana kadar sektörde ve Türkiye İMSAD üyeleri arasından herhangi bir iflas erteleme başvurusu olmadığını, yakın dönemde de olacağını zannetmediğini kaydetti.

Alınan toplam yapı ruhsatlarının metrekare bazında 2016'nın ilk 9 ayda yüzde 6,1 arttığı bilgisini veren Hinginar, bu verilerin tüm gelişmelere karşın inşaat sektöründe 2017'de de projelere devam edileceğini gösterdiğini söyledi.

Hinginar, son 9 ayda alınan konut yapı ruhsatları yüzde 10,1 artarken, konut dışı bina yapı ruhsatlarında yüzde 5'lik bir gerileme olduğunu bildirdi.

- 'Kampanyalar ve faiz düşürme doğru hamleler'

Yılın ilk 10 ayında konut satışları yüzde 2,4 arttığı anlatan Hinginar, şunları kaydetti:

'Menfur darbe girişiminin ardından, Emlak Konut başta olmak üzere GYODER'in de öncülüğünde gayrimenkul firmalarının geliştirdiği kampanyaların ve bankaların kredi oranlarını düşürmesinin, tüm yaşanan olumsuz gelişmelere karşın konut satışlarındaki hareketlilikte etkili olduğunu söyleyebiliriz. Biz, konut sektöründeki bu kampanyaların oldukça önemli ve doğru bir hamle olduğuna inanıyoruz, destekliyoruz. Bankaların da faiz oranlarını düşürmesi önemli bir gelişme. Bu kampanyaların uzun soluklu olması durumunda, 2017 itibariyle konut satışlarına pozitif katkısının daha yüksek olacağı kanaatindeyiz.'

Fethi Hinginar, yılın ilk 9 ayında inşaat malzemesi sektörü ihracatının yüzde 12,2 düşerek 11,4 milyar dolara gerilediğine değinerek, sektörün ihracatının bu yılın sonunda 15 milyar doların dahi altında kalacak gibi gözüktüğünü söyledi.

2016 yılını Türkiye ekonomisinin yüzde 2,5, inşaat sektörünün ise yüzde 6-7 arasında bir büyüme ile kapatacağını öngördüklerini bildiren Hinginar, 2017 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3-3,5, inşaat sektörünün ise yüzde 5-6 seviyelerinde büyüyeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

İnşaat malzemesi sanayicilerinin 2017 yılına umutla baktığını belirten Hinginar, 'Hükümetin son dönemde ekonomiyi canlandırmak için açıkladığı tedbirler ve teşvik paketleri önemli ve kıymetli. İnanıyorum ki açıklanan bu tedbirler ve teşvik paketleri 2017 yılında ivedilikle hayata geçirilirse, ekonomimize olumlu yansımasını da göreceğiz.' dedi.

Kaynak: AA