Rüzgar Kahta'daki Seralara Zarar Verdi

Kahta ilçesinde gece boyunca süren şiddetli rüzgar nedeniyle naylonları yırtılan seralardaki ürünler zirai dondan etkilendi.

Kahta ilçesinde şiddetli rüzgar nedeniyle seralar zarar gördü.

Gece başlayan ve saatteki hızı yaklaşık 80 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle ilçedeki 4 seradaki naylonların yırtılması sonucu ürünler zirai dondan etkilendi.

Kahta Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fahri Can ile Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı, ekiplerle zarar gören seralarda incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Can, ilçede yağan kar ve daha sonra çok şiddetli esen rüzgarın çiftçilerin ürünlerine büyük ölçüde zarar verdiğini söyledi.

Can, seralarda meydana gelen zararın karşılanması, üreticilerin borçlarının ertelenmesi için Bakanlığa gerekli yazışmalarda bulunacaklarını bildirdi.

Üretici Ramazan Dağ ise 14 dönüm üzerine kurulu seralarındaki zararı engellemek için 20 kişiyle mücadele etmelerine rağmen başarılı olamadıklarını söyledi.

Rüzgar nedeniyle seranın büyük bölümünde domateslerinin zarar gördüğünü anlatan Dağ, 'Yaklaşık 250 tonluk ürünümüz heba oldu. Rüzgar ve akabinde meydana gelen don bizim yıllarca verdiğimiz emeği yok etti. Yetkililerden yardım istiyoruz.' dedi.

Mehmet Memi de rüzgar ve don nedeniyle 5 dönümlük serasında yaklaşık 75 ton salatalığın heba olduğunu belirterek, 'Rüzgar gece esmeye başladığında bunun başımıza geleceğini düşündük. Önlem almak için çareler aradık fakat bulamadık. Rüzgar, naylonları yırttığında seranın içindeki ısı eksi derecelere düştü. Tamir yapmaya çalıştık fakat tehlikeli olduğu için bıraktık. Tek çare olarak seranın içine büyük soba koyduk ve araba tekerlerini yakmaya başladık. Ürünün çok azını kurtardık. Tahmini zararımız 150 bin lirayı bulur.' diye konuştu.

İlçede rüzgar ve dondan zarar gören toplam 40 dönümlük seralarda zararın yaklaşık bir milyon 200 bin lira olduğu bildirildi.
Kaynak: AA