Mardinli Çocuklar Hem Eğlendi Hem De Öğrendi

Mardin’de Türkiye Vodafone Vakfı’nın Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar Projesi” kapsamında Hackathon düzenlendi. Etkinliğe katılan 170 çocuk hem eğlendi hem de öğrendi.

Mardinli Çocuklar Hem Eğlendi Hem De Öğrendi
Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) katkılarıyla bir otelde düzenlenen etkinliğe, yaşları 7-14 arasında değişen 170 çocuk katıldı.

Hackathon’da 10 kişilik takımlara ayrılan çocuklar yirmi gönüllü eğiticinin denetiminde hem eğlendi hem öğrendi. Çocuklar, dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT’in çocuklara yönelik geliştirdiği “Scratch” programı ve popüler “kendin yap” robotu mBot başta olmak üzere çeşitli uygulamaları kullanarak kodladıkları robotları sergiledi. Bir gün boyunca süren etkinlikte, mBot futbol maçı, labirentten çıkış, mBot sumo güreşi, rakibin balonunu patlatma, mBot’larla dinozoru kurtarma ve mBot zar turnuvası gibi oyunlar oynandı.

Etkinliğe, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Gençlik Projeleri Koordinatörü Şeyhmus Yılmaz da katıldı.

Altındağ, DİKA olarak sürdürülebilir kalkınmada gençlerin etkin rol oynaması gerektiğine inandıklarını ifade ederek, Türkiye’nin kalkınmasında katma değerli ürünlerin üretilmesinin önemine vurgu yaptı. Yeni teknoloji, yazılım ve dijital eser gibi katma değerli üretimin artırılması için çocukların ve gençlerin eğitiminin şart olduğunu belirten Altındağ, bu etkinliği Mardin ve bölge için önemli bulduklarını kaydetti.

Her ilde 100 kişinin katılımının hedeflendiği etkinliklere Mardin’den toplam 170 kişilik geniş katılım olmasının sevindirici olduğunu dile getiren Altındağ, burada asıl önemli olan noktanın tüketici olan gençlerin ve çocukların yeteneklerini kullanarak üretici pozisyonuna geçmelerine ön ayak olduğunu anlattı. Gençlerin ve çocukların tasarım yapma, yazılım ve proje üretme konularında becerilerini geliştiren bu örnek uygulama ile gelecekte Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında bu tür çalışmaların geliştirilebileceğini ifade eden Altındağ, bu yönüyle etkinliğin bir altlık oluşturduğunu dile getirdi.

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise, bilişimle kalkınan bir Türkiye’nin bunu ancak çocuklardan başlayarak gerçekleştirebileceğini söyledi.

Hazır, “Bilişimle kalkınan bir ülkenin çocuklarının dijital kültürle yetişmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Kodlama bilen çocuklar, Türkiye’nin geleceğinin mimarları olacaklar. Bu doğrultuda Türkiye Vodafone Vakfı işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz Yarını Kodlayanlar Projesiyle 3 ayda bin çocuğa kodlama eğitimi verdik. Projemizin son aşamasında ise daha önce kodlama eğitimi verdiğimiz 5 ilin her birinde yaklaşık 100 çocuğumuzun katılımıyla Hackathonlar düzenliyoruz. Hackathonlarda çocuklarımız takımlar halinde aynı ortamda aynı havayı soluyarak belli bir sürede inovatif fikirlerini kodlara dökmeye, kendilerine verilen konuyla ilgili olarak sınırlı bir zamanda yeni bir ürün ortaya çıkarmaya çalışıyor. Buradaki etkinliğin gerçekleşmesindeki en büyük paya sahip olan Dicle Kalkınma Ajansı’na Mardin Valiliği’ne, Artuklu Kaymakamlığı’na, Mardin GAP Gençlik ve Kültür Evi’ne ayrıca bize destek olan gönüllülerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA