Macaristan Başbakanı Orban Açıklaması

'Sınırlar korunmalı, içerideki sığınmacılar geri çıkarılmalı, gelmek isteyenler ise AB'nin dışında tutulmalı ve orada seçilmeli' 'Macaristan sınırlarını kapatıyor, Yunanistan'ın ise buna gücü yetmiyor. İtalya ise ya sınırlarını kapatamıyor ya da kapatmak istemiyor. Avrupa'dan bakıldığında İtalya'nın durumu dramatik' 'Avrupa her ne kadar askeri olarak olmasa da diplomatik ve uluslararası hukuk araçlarıyla Suriyelilerin yanında' 'Ukrayna'ya acilen vize muafiyeti verilmeli'

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa'daki sığınmacıların Avrupa Birliği (AB) dışına çıkarılması gerektiğini belirterek, ''Sınırlar korunmalı, içerideki sığınmacılar geri çıkarılmalı, gelmek isteyenler ise AB'nin dışında tutulmalı ve orada seçilmeli.'' dedi.

Orban, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, Polonya, Çekya, Macaristan ve Slovakya'nın oluşturduğu Vişegrad Grubu'nun (V4), sığınmacı krizinin çözümü konusunda ortak duruş sergilediğini belirterek, ''Zirve öncesi V4 ülkeleri üç önemli husus konusunda fikir birliğine varmıştı; sınırlar korunmalı, içerideki sığınmacılar geri çıkarılmalı, gelmek isteyenler ise AB'nin dışında tutulmalı ve orada seçilmeli. V4'ün duruşunu bu üç ana dayanak oluşturuyor.'' diye konuştu.

Sığınmacı konusunda İtalya'nın durumunun dramatik göründüğü iddia eden Orban, ''Macaristan sınırlarını kapatıyor, Yunanistan'ın ise buna gücü yetmiyor. İtalya ise ya sınırlarını kapatamıyor ya da kapatmak istemiyor. Avrupa'dan bakıldığında İtalya'nın durumu dramatik.'' şeklinde konuştu.

Sığınmacılar konusunda daha önce insanlık dışı ve delilik olarak nitelendirilen Macaristan'ın tekliflerin artık gündeme alındığına da dikkat çeken Orban, ''Macaristan'ın teklifi olan, AB dışında Libya sahillerinde ya da Afrika'da başka yerlerde sığınmacı kamplarının kurulması fikri daha önce insanlık dışı, imkansız ve delilik olarak nitelendiriliyordu. Bugün ise bu sorunun nasıl çözülebileceği, bu konuda kiminle anlaşabileceğimizi ve nerede kurabileceğimizi konuşuyoruz.'' dedi.

- ''Ukrayna'ya acilen vize muafiyeti verilmeli''

V4'ün, Ukrayna'ya vize muafiyetini kararlı bir şekilde desteklediğine dikkat çeken Orban, ''V4, Rusya ile ilgili devam ettirilecek politikaya bakılmaksızın Ukrayna'ya vize muafiyeti verilmesini konusunda tamamen Ukrayna'yı destekleyici duruş sergiledi.'' ifadesini kullandı.

Orban, hiçbir AB üyesi ülkenin, Ukrayna'ya vize muafiyeti verilmesine karşı çıkmadığını belirterek, şunları kaydetti:

''Ortak askeri güç olmadan AB, Avrupa'dan uzak bölgelerde nasıl güç kullanabilir ki. Ukrayna'daki askeri olaylara bile etki edemiyor. Ayrıca askeri bir konu olmamasının yanı sıra, hukuki engel ya da kimsenin açık bir şekilde karşı çıkmamasına rağmen acilen vize muafiyeti vermeye bile muktedir değil. Ukrayna'ya acilen vize muafiyeti verilmeli.''

Avrupa'nın ortak askeri güç oluşturamadığı sürece sadece iyi niyet görüşlerini açıklamakla yetinmek durumunda kalacağına işaret eden Orban, şöyle konuştu:

''Eğer Avrupa'nın askeri gücü olmazsa o zaman askeri olarak galip gelemez. Suriye'deki olaylara müdahale, orada yaşayanlara yardım etmek yerine sadece iyi niyet konuşmaları yapabilir. Ortak açıklamada da çok net sözler bulabiliriz. Kalbimiz iyi, güçlü sözümüz var ama gücümüz yok bunu gözardı etmemeliyiz. İyi niyet açıklaması tabii ki önemli çünkü bu konu Avrupa için aynı zamanda kendine saygı meselesi. Avrupa her ne kadar askeri olarak olmasa da diplomatik ve uluslararası hukuk araçlarıyla Suriyelilerin yanında.''
Kaynak: AA