Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Gergerli Açıklaması '4 Günde 4 Bin KOBİ'ye Ulaştık'

Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, “4 günde 4 bin KOBİ’ye ulaştık” dedi.

Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Kredi Garanti Fonunun çalışma şekline ilişkin bilgiler veren Gergerli, “2009’da bir Bakanlar Kurulu kararı yayınlandı. Kamu Finansmanı Borç Yönetimi Kanunu’na dayanarak çıkartılan bir Bakanlar Kurulu kararı var. 2 milyar TL’ye kadar bir fon aktarım taahhüdü var hazinenin. Bu taahhüde dayanarak da yaklaşık 20 milyar dolar bir kefalet hacmine ulaşmayı öngören bir yapıydı” ifadelerini kullandı.

2016’nın Ocak ayından itibaren Kredi Garanti Fonunda yeniden yapılanma süreci başlattıklarını belirten Gergerli, “Bu süreçte Kredi Garanti Fonunun kurumsallaşması ve alt yapısı ile ilgili bir süreç başlattık. O süreç hala devam ediyor. Dinamik bir yapı çünkü. Çok ciddi bir alt yapı değişimi sağladık. Bugün geldiğimiz noktada bir banka kadar güvenlik sistemleri olan, ciddi yatırımlar yapan ve bu yatırımları da devam ettiren bir yapıya kavuşturduk. Biraz daha teknoloji odaklı bir yapı kurduk. Ocak 2016’da bize yapılan bir kredi başvurusunda ortalama 35-40 gün içerisinde buna yanıt verebiliyorduk. Maksimum 7 gün içinde mutlaka biz yanıt veriyor, sonuçlandırıyoruz” diye konuştu.



“Kadın girişimci ise hiç paramız batmadı”

Gergerli, kadın girişimcilere karşı daha pozitif yaklaşım sergilendiğine vurgu yaparak, “Ayrımcılık yapmış olacağım. 25 yıllık bankacılık tecrübemde gerçekten kadın girişimci ise hiç paramız batmadı. Taahhütlerine çok bağlı çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

Kredi Garanti Fonunda yeni yapılanma ile bankacılık sistemlerine eş değer bir kurgu yapıldığına dikkati çeken Gergerli, “Bankacılık sektörü gerçekten çok kurumsal, çok iyi çalışan, iyi denetlenen, kendi içinde otokontrolleri olan bir yapı. Ona güvenmemiz çok doğru bir yaklaşım oldu” açıklamasında bulundu.

“4 günde 4 bin KOBİ’ye ulaştık”

Gergerli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kredi Garanti Fonu, Ziraat Bankası ve Denizbank’ın imzaladığı protokolü hatırlatarak, “Toplam 5 milyarlık bir kredi olacak. 4 günde 4 bin KOBİ’ye ulaştık” dedi.

EKK kararları sonrasında yeni bir düzenleme yapılacağını kaydeden Gergerli, “Bize sağlanacak olan imkan 2 milyardan 25 milyara çıkarılacak. Kamu Borçlanma Kanunu’nun sağladığı 2 milyar, 25 milyara çıkarılacak. Bunun çarpanı da 250 milyara kadar bize kefalet verme imkanı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

En çok talebin üretici firmalarından geldiğinin altını çizen Gergerli, “Biz bu tür işletmelerin makine rehini karşılığı kredi almalarını sağlıyoruz. KGF’nin yıllardır üstlendiği en önemli fonksiyon bu” diye konuştu.

Kredilerin geri dönüşümü konusunda oluşabilecek en riskli ihtimalin sorulması üzerine Gergerli, “Bizim kurguladığımız sistem bütün olumsuzlukları öngören, olabilecek tehditleri öngören bir yapı” yanıtını verdi.

Gergerli, Avrupa Yatırım Fonu ile projeler yürüttüklerine değinerek, “Yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Avrupa Yatırım Fonu bize hibe verecek. Özellikle güneyde Suriyeli göçmenlerin etkilediği illerde KOBİ’lere kullandırmayı düşünüyoruz. Onunla ilgili müzakerelerimiz devam ediyor. Yaklaşık 100 milyonluk bir kredi hacmi oluşturacağız orada. Avrupa Yatırım Fonu bize 3 milyar avro kaynak aktaracak. Limitler de 75 bin TL seviyesinde olacak” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA