Kayseri'de 'Yumurtadan Sanata' Sergisi Açıldı

Kayseri’de açılan ’Yumurta Sanata’ sergisine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Kayseri'de 'Yumurtadan Sanata' Sergisi Açıldı
Kayseri Yumurta Üreticileri Birliği tarafından düzenlenen ve Kayseri Ticaret Odası tarafından desteklenen ’Yumurtadan Sanata’ sergisi açıldı. Bir alışveriş merkezinde açılan sergiye, Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, KTO Başkan Yardımcısı Celal Hasnalçacı, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Sergi açılışında konuşan Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Yumurta, tabiatın bize armağan ettiği en kutsal yiyeceklerden birisidir. Çünkü özel ambalajıyla geliyor. İçine hiçbir katkı maddesi koymak mümkün olmayan, yüzde 90 proteini emilebilen, içinde 11 vitamin, 12 mineral içeren yiyecek ve dünyanın en ucuz yiyeceğidir. Çünkü 1 kilo yumurta çiftlikten çıkış fiyatı 6-7 lira, piyasadaki fiyatı yaklaşık olarak 10 lira. Etin kilosu ile karşılaştırırsanız kilo hesabıyla bile ne kadar kazançlı olduğunuzu düşünebilirsiniz. 2008 yılına kadar bir tabuydu. Kolostrofobi aracıydı. Kolostro bombası zannediliyordu ama büyük bir rastlantı sonucu 2008’de verdiğim bir konferansta yumurtadan özür diledim. Çünkü deseydim ki yumurta çok faydalı bir şey kimse inanmayacaktı" dedi.

Sönmez, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bugüne kadar yumurta yemelerini yasakladığım hastalarımdan ve yumurtadan özür diliyorum diye başlayınca çok büyük bir ilgi odağı oldu ve canlı yayınlarla, günlük röportajlarla, köşe yazılarıyla ciddi bir yumurta taraftarı oluştu. Bugünde yumurta ile ilgili çok ilginç bir olay yaşayacağız. 1-1,5 milimetre kalınlığındaki bir yumurta başka bir şeye hizmet ediyor. Aslında yumurtayı her artısıyla ele almak mümkün. Yumurtanın içerisinde bir zar var. Bu zardan tablet yapıp, eklem hastalıklarında kullanmaya başlandı ve ciddi bir ilaç haline geldi. Kabuğunun da bu derece yararlı olduğunu bugün görüyoruz. Kalp hastaları dahil günde 1 yumurta yiyebilirler. Çünkü içerisindeki kolesterol oranı sadece 200 mg’dır. Günlük ihtiyacımız 5 gramdır ve vücut bunu yapar. Siz günde 1 yumurta yediğiniz zaman kan değeriniz yüzde 1-3 oranında artar ve bu göze alınmayacak bir şeydir. Bu yüzden günde 1 yumurta yenmeli. Özellikle çocuklar ve yaşlılar günde 1 yumurta mutlaka yemeli" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA