Burundi'deki Kriz En Çok Köylüleri Etkiledi

Ülkede geçen yıl başlayan siyasi kriz, yoksullukla mücadele eden Burundililerin açlık sorununun büyümesine neden oldu Kırsal bölgelerde yaşayanlar hem güvenlik sorunu hem de açlıkla mücadele etmeye çalışıyor.

Burundi'de geçen yıldan bu yana süren ve ülkede çeşitli alanlarda etkisini gösteren siyasi kriz, en çok köylüleri mağdur etti.

Ülkede Nisan 2015'te Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3'üncü kez iktidara gelmek için seçimde adaylığını açıklamasıyla patlak veren siyasi kriz beraberinde güvenlik ve sosyal krizi getirdi.

Burundili köylüler, uluslararası yardımların kesildiği ülkede güvensizlik ortamı, yoksulluk ve açlık sorunuyla karşı karşıya. Maddi zorluklar nedeniyle yerleşim yerlerinden ayrılamayan köylüler, sık sık silahlı grupların saldırılarına maruz kalıyor.

Ülkenin batısındaki Bubanza bölgesine bağlı Gihanga kasabasının idaresinden sorumlu Leopold Ndayisaba, AA muhabirine açıklamasında, gelişmemiş bölgelerde güvenlik durumunun hiç iyi olmadığını belirterek kısa bir süre önce silahlı kişilerin Gihanga'ya saldırıp 27 kişiyi ve 49 ineği alıp Ruanda'ya doğru kaçtıklarını ifade etti.

Ruyigi bölgesine bağlı Gisuru kasabası esnaflarından Canisius Nyabubu,'Ülkenin doğusunda yaşayanlar, tehlikenin silahlı ayrılıkçıların aktif olduğu Tanzanya'dan geldiğini düşünüyor. Silahlı kişiler iki hafta önce, Tanzanya sınırına yakın Kabuyenge bölgesine saldırıp çok sayıda evi yağmaladı.' dedi.

- Köylüler, tüm yiyeceklerin başkente gönderilmesinden şikayetçi

Öte yandan köylüler, kırsal bölgelerdeki temel gıda maddelerinin başkent Bujumbura'ya götürüldüğü için kendilerine yiyecek bir şey kalmadığını ileri sürdü.

Ülkenin kuzeyinde bulunan Kayanza bölgesi sakinlerinden Simon Karenga, günde sadece iki öğün yemenin çok zor olduğunu söyleyerek bazı hanelerde bu sayının bire düştüğüne işaret etti.

Ulusal verilere göre, alım gücünün zayıfladığı ülkede siyasi kriz öncesi 0,7 dolar olan pirincin kilosu 1,2 dolara kadar çıktı. Orta gelirli ve yoksul ailelerin günlük tükettiği un, mısır, fasulye gibi gıdalar bile artık çok zor bulunuyor. Ayrıca Kirundo bölgesine bağlı kasabalardan kaçan 4 bin 500'e yakın kişinin yaşanabilir bölgelere sığındığı belirtiliyor.

Tüm bu zorlukların yanı sıra uluslararası güçlerin de ülkeye finansal yaptırım uygulaması yaşam şartlarını daha da zorlaştırıyor.

Avrupa Birliği martta, siyasi krizin çözümü için gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle Burundi hükümetine doğrudan verdiği finansal desteği askıya aldığını duyurmuş, Uluslararası Fransızca Konuşan Ülkeler Örgütü (OIF) de nisanda, Burundi ile işbirliğini askıya aldığını bildirmişti. Kuruluşlar, söz konusu yaptırımların, hükümetin muhalefetle uzlaşma yoluna girmesi için yapıldığını açıklamıştı.

Resmi verilere göre, dünyanın en yoksul ülkelerden biri olan Burundi'de işsizlik oranı yüzde 52'yi buldu.

Kaynak: AA